Lotus med spennende roadmap for fremtiden


Et klinkende klart roadmap og noen spennende blikk inn i fremtiden. Det var hva dagens åpningsesjon på Lotusphere gav de nærmere 7.000 menneskene i salen.

Det var ingen dundrende salgstall og noen tsunami av markedsinformasjon som kom fra scenen. Men avgående Lotus-sjef Bob Picciano er som kjent ikke skåret for tungebåndet:

– Jeg synes synd på våre konkurrenter. Alle kan ikke være ledende i denne innovative bransjen, var vel kort sagt hans budskap akkompagnert av stormende jubel fra den enorme salen.

Og han hadde ingen grunn til å være sjenert. Siden lanseringen av Lotus Notes 8.0 har Lotus fått 18.378 nye kunder, Lotus Symphony har nå fått over 12 millioner brukere, og Lotus Live er nå opp i 18 millioner brukere fordelt på 99 forskjellige land.

Den nye Lotus-sjefen, Alistair Rennie, bekreftet på pressekonferansen etter sesjonen at Panasonic nå skal fase 380.000 brukere inn i Lotus Live løsningen.

– Panasonic kom ikke til oss for å bytte epostsystem. De kom til oss fordi de ville ha profesjonell samhandling både melleom egne ansatte, leverandører og forhandlere, sa Rennie. Konklusjonen man kan trekke av dette er at ingen bytter epostsystem for epostens skyld.

Den samme konklusjonen ble frembragt av Sylvia Steinmann fra Zürich forsikring. Zürich forsikring har brukt Lotus Notes i mange år, men hadde også vurdert å bytte epostplattform for en tid tilbake. De kikket nøye på andre alternativer, deriblant Microsoft, men etter å ha sett samhandlingen som en helt kunne de ikke forsvare å bytte teknologileverandør for 60.000 brukere.

I stedet for å bytte til Outlook og Exchange, bestemte Zürich forsikring seg for heller å oppgradere og utvide plattformen basert på Lotus-teknologi.

En ny kunde var RIM (Blackberry) , som tidligere kun har vært en partner av IBM. Etter at de nå har laget egne klienter for Lotus Connections og Lotus Quickr (omtalt tidligere her på bloggen) har de nå besluttet seg for å bli kunde av IBM Lotus. RIM har en verdensomspennende kundedekning og man skal ikke se helt bort fra at de vil tilby løsninger til sine kunder basert på f.eks. sosial programvare fra Lotus.

En annen overraskende ny partner var dokument- og kopimaskinleverandøren Xerox. De hadde bygget en ny løsning som bygger på Lotus Foundations Server og egne print- og faxmaskiner. Løsningen har fått navnet Office Now og egner seg spesielt bra for små og mellomstore bedrifter.

Klart roadmap
Lotus presenterte et klart roadmap og noen spennende visjoner for tiden fremover. Både Lotus Connections og Lotus Quickr kommer med nye og utvidede versjon i løpet av 2010 (omtalt tidligere på denne bloggen).

Ny Symphony-beta i februar
Mange som har etterlyst en ny og oppdatert versjon av den gratis kontorstøtte-pakken Lotus Symphony kan glede seg over at ny og oppdatert versjon kommer i betaversjon allerede i februar. Forventet release er i juni. Om Lotus holder det de har lovet vil denne versjonen være i samme versjonstakt som Open Office.

Ellers vil det skje en veldig spennende utvikling rundt Lotus Live som er IBM Lotus sitt nettsky-prosjekt. Her kommer det så mange gjennomarbeide nyheter fremover at jeg nesten må bruke en egeh artikkel på det.

Lotus Notes “Next”
Det samme gjelder det jeg her velger å kalle Lotus Notes Next som er et helt nytt og kjempespennende prosjekt. Ihvertfall for meg som i flere år i utallige foredrag har hevdet at all samhandling vil smelte sammen. Og ser man på det konseptet som i dag ble demonstret live fra scenen – så er dette i sannhet en fusjon der all samhandling er sammensmeltet sømløst.

Ikke epost, men samhandling
Jeg husker ikke helt om det var Alistair Rennie eller Bob Picciano som uttalte det så klinkende klart: – Hvem i all verden er interessert i å kjøpe epost?

Det er total samhandling det dreier seg om. Og det er her IBM Lotus er den store innovatøren. Det er her IBM Lotus har investert enorme forsknings- og utviklingsmidler i finanskrisetider.

Bob Picciano sa det slik: – Det er de som investerer i dårlige tider som blir vinnerne når alt går oppover igjen!