Tilbakeblikk etter et glemt 10-års jubileum…


Når man nærmer seg 60 år hender det at man ser seg litt tilbake. Det kan være litt lurt innimellom å oppsummere litt og lære litt både av sine suksesser og sine feil. Ikke minst når man har det så travel som jeg har hatt det at jeg glemte at jeg hadde 10 års jubileum i Lotus i fjor…

I januar 1999 kom jeg over en forlokkende stillingsannonse fra Lotus Development Norway AS. Bak meg hadde jeg en karriere både fra forsvaret, pressen, forlag, rådgivning og fra databransjen. Jeg var klar for noe helt nytt.

Her er noen utdrag fra stillingsannonsen jeg søkte på:

Som produktsjef får du ansvar for å presentere Lotus´ strategier, produkter og tjenester . spesielt innenfor områdene Internet, Intranet, Gruppevare, meldingsformidling og kontorstøtte – for store bedrifter, samarbeidspartnere og presse. Du må utnytte alle tilgjengelige kanaler for å få dette budskapet ut, f.eks møter, telefon, E-post, WWW, seminarer, roadshows, pressekonferanser m.fl.. Noe av dette vil du gjøre på egen hånd, men mye skjer i samarbeid med våre storkundeselgere, markedsfolk eller eksterne samarbeidspartnere.

I denne omgang er vi spesielt på jakt etter folk med ekstra gode egenskaper når det gjelder å presentere for små og store forsamlinger. Vi behøver økt kapasitet rundt seminarer, lanseringer, konferanser og lignende. Det er derfor helt avgjørende for oss at den vi ansetter ikke bare er flink til å presentere, men virkelig liker det og nærmest gløder for å stå på en scene.

Jeg fikk ikke jobben.

Men, den 19. februar 1999 kom det et brev i posten, signert Bjørn Nordby, Managing Director, Lotus Development Norway AS. Der stod det følgende:

I have pleasure in offering you the position of Account Manager within Lotus Development Norway AS, based in Oslo, with a start up as soon as possible. In this you will report to Managing Director.

Den dagen forandret mitt liv.
Ikke mange dagene etter stod jeg der, nysgjerrig, litt nervøs og veldig spent, i et utrolig ungt, kreativt og dynamisk miljø. Nå fikk jeg jobben med å utvikle Lotus-partnerne og rekruttere nye. Det var utrolig spennende, fatastisk lærerikt og utrolig slitsomt. Dette var en ung og dynamisk gjeng som jobbet døgnet rundt, som jobbet sammen, spiste sammen, reiste sammen, lo sammen, var på byen sammen og jeg tror sannelig noen av dem også sov sammen.

Lotus-familien
Lotus-gjengen der nede på Havnelageret var noe langt mer enn en gjeng med kolleger, de var venner, de var familie, de delte sorger og gleder sammen. De var fantastiske personer alle som en, ingen nevnt, ingen glemt. Mange av oss holder sammen som personlige venner den dag i dag, selv om vi er spredt for alle vinder. Vi holder kontakten og vi samhandler.

Nettopp denne entusiasmen, denne livsgleden og den enormt positive energien som utfoldet seg i dette miljøet, er nettopp det som har vært drivkraften i Lotus gjennom alle år. Ikke bare i Norge, men overalt hvor jeg har møtt Loti´s, som vi kaller oss, vi som har vært med lenge og som har gult blod i årene.

Kulturbyggeren
Men den som satte temperaturen og fylte denne gjengen med smittende entusiasme og energi, var Bjørn Nordby. De som kjenner ham vet at uansett hvor bra eller dårlig det går, så smiler Bjørn og heier på gjengen sin. Han er som Tingeling – han sprer tryllestøv rundt seg. Hans egen entusiasme og positive energi er en direkte innsprøytning i årene på en med gult blod.

Når jeg selv blir frustrert, irritert og til tider forbannet over at ting er byråkratiske og går tregt, at folk er negative og oppfører seg som bremseklosser, ja, da tenker jeg alltid på hva Bjørn sa en gang for å oppmuntre meg:

– Arne, tenk på at det tross alt har en viss underholdningsverdi…

Alltid i endring
Nå er det altså 11 år siden jeg begynte i Lotus. Jeg har aldri i mitt liv jobbet så lenge noe sted. Det var fireårs-sykluser for min del, dengang. Syntes liksom jeg hadde lært nok da, gikk lei og ville videre. Men i Lotus har det vært anderledes. Det har hele tiden vært noe nytt å lære, noen nye strategier, nye visjoner, nye produkter, nye måter å jobbe på, nye spennende mennesker.  Og hele tiden har Lotus-kulturen fokusert på menneskene. Det har gjennomsyret både medarbeiderne, arbeidsmiljøet, strategiene, visjonene og produktene. Lotus har forstått at det er menneskene som skaper verdiene, at menneskene er individuelle og at spiller best sammen når de kan bruke sine individuelle talenter sammen i et fellesskap.

Denne visjonen og holdningen som preget Lotus dengang, og som stod på alle plakatene i lokalene våre på Havnelageret, stemte så utrolig godt med mine egne grunnholdninger, min livsbasis. Derfor har jeg forblitt en Loti i alle de 11 årene og kommer alltid til å være en Loti.

Det som for Lotus var en visjon ble for meg en misjon!

Jeg fikk riktignok ikke jobben, men man kan nok trygt si at jeg tok den likevel!

One Comment

  1. Gratulerer. Vi har jo jobba like lenge med Lotus da. Æ starta i august 1999 i Ark Cinet 🙂

    Like

Comments are closed.