News

AVSLØRING: Microsoft planlegger angrep på Lotus ved å kjøpe kunder


I forbindelse med lanseringen av Office 2010, Exchange 2010, SharePoint 2010 og OCS 2010 planlegger Microsoft nå en offensiv kampanje rettet spesielt mot Lotus-kunder. Det hevder interne kilder i Microsoft overfor MyNotesBlog.

Kilden, som naturlig nok ønsker å være anonym, hevder at det er mange store bedrifter som har valgt å ”hoppe over” Office 2007, akkurat som de valgte å hoppe over Microsoft Vista. Med andre ord benytter de fremdeles Windows XP og Office 2003. Uten vedlikeholds- og oppgraderingsavtale på disse, må de kjøpe alt på nytt dersom de ønsker å ta i bruk 2010-utgavene av programvaren.

De fleste av disse kundene har ikke vedlikeholdsavtaler og Microsoft kan derved risikere at noen av dem velger å bytte til andre leverandører eller velge gratis løsninger som f.eks. OpenOffice eller Lotus Symphony.

For å minimere risikoen for dette kommer Microsoft til å kjøre massive kampanjer for Office 2010. I den anledning har de laget en spesiell strategi for Lotuskunder:

 • Selge kunden Enterprise Agreement desktopavtale. Denne skal inkludere ”alt” og skal gi en kraftig rabatt om man kjøper ”full pakke”. Denne er laget slik at det for de fleste bedrifter blir dyrere å kjøpe MS Office pluss de eventuelle Client Access Licence man trenger.
 • La kunden rulle ut MS Office i hele bedriften.
 • Avtale nytt møte med kunden der de forteller kunden at ”nå har du jo alt du trenger fra Microsoft, inkludert Exchange. Hvorfor skal du da ha Lotus i tillegg? Du har jo kjøpt en full enterprise desktop løsning fra oss, der du har Office, Exchange, SharePoint og OCS 2010″.
 • Hvis ikke kunden nå er klar til å kaste ut Lotus, så vil Microsoft “kjøpe” kunden ved å tilby mellom 100 -150.000 kroner til ”migrering” fra Lotus til Microsoft.

I følge vår kilde sier Microsoft at de allerede har testet dette på en stor norsk Lotus-kunde – som nå skal være på vei å ”kaste ut” Lotus, men de vil ikke fortelle hvilken.

KOMMENTAR: Ved å inngå på en Enterprise Agreement avtale med Microsoft binder kunden seg i tre år. Det betyr at kunden gjør seg helt avhengig av Microsofts proprietære teknologi og programvare og går glipp av en rekke økonomiske besparelser som man ellers ville oppnådd ved f.eks. å ta i bruk andre operativsystemer enn Windows og gratis programvareløsninger som f.eks. OpenOffice og Lotus Symphony. Mens offentlige organisasjoner, regjeringer og en rekke bedrifter går motsatt vei og omfavner åpne systmer i stadig økende grad, binder man seg til én monopol-leverandør med de følger dette bl.a. vil kunne få for prisnivået.

For å bygge verdi inn i en Enterprise Agreement avtale, har Microsoft sørget for at avtalen inneholder en rekke produkter og tjenester man sjelden eller aldri vil få bruk for. Dette bruker man som argument for å forsvare prisnivået.

Man skal derfor stille seg en rekke kritiske spørsmål før man inngår en slik avtale. Det er viktig å ikke se seg blind på at avtalen inneholder “alt” – hvorfor skal du betale for noe nå, som du kanskje ikke skal implementere før om to-tre år, kanskje i verste fall aldri? Og hvorfor skal du betale for et operativsystem som du likevel følger med “gratis” når du kjøper nye PC´er.

Mitt råd er å se rent forretningsmessig på en slik omfattende avtale og søke råd hos uavhengige konsulenter (jeg kan formidle kontakt til rådgivere som har spart norske bedrifter for utallige millioner med sine råd).

Ligg også langt unna såkalte Microsoft LAR´s (Large Account Resellers) – de vil alltid anbefale deg en Enterprise Agreement fordi de har langt høyere margin på disse avtalene fremfor f.eks. Select.

4 thoughts on “AVSLØRING: Microsoft planlegger angrep på Lotus ved å kjøpe kunder

 1. Ja det begynner å blir mindre og mindre Lotus Notes nå. Ser ut som det er noen store som holder igjen på Notes mens det norske smb markedet flykter over til MS. Tror nok at den største årsaken for at offentlig sektor går over til MS skyldes mindre god integrering med fagsystemene, f.eks. skassystemer.
  Bedriftsledere er ikke dumme og slev om MS kjøper de som kunder så er det nok dette de ønsker. De aller fleste er nok klar over at MS tar seg betalt men så lenge norske bedrifter er villige til å betale for disse produktene så blir markedet slik.
  Har registrert at selv de mest lojale Notes kundene fra den tiden jeg jobbet med Lotus har byttet over til MS gruppevare systemer. Fortsetter utvikklingen slik den ser ut nå så tipper jeg at Norge er mer eller mindre Lotus Notes fritt innen 5 år. Om ikke det skulle skje så må IBM våkne og slosse i mot for når det gjelder MS Outook/exchange så innblier de fleste seg at det er det eneste systemet som virker skikkelig.
  IBM bør også gjøre som MS, åpne kortene og fortelle om kunder som er fornøyd med Lotus, hvordan de bruker systemene og hvorfor systemene er viktig for kundene. De bør også fortelle om nye kunder som har valgt Lotus fremfor MS.

  Like

  1. Noen tror på myter, andre tror på fakta. Jeg velger det siste fordi jeg har sett tallene. Faktum er at i fjor (2009) tok IBM markedsandeler på alle softwarebrands i Norge.

   Argumentasjonen til leseren “tidligere kunde” har vi hørt før, men da fra en toppleder i Microsoft som sa at det nå fins hele land som er Lotus-frie. Det måtte i så fall være Nord-Korea, repliserte daværende Lotus-sjef Bob Picciano.

   Slik påstander faller på sin egen urimelighet og kan ikke tas på alvor. Om leseren f.eks. sjekker dagens utgave av Finansavisen (8. februar 2009) så vil han kunne lese en artikkel om Lotus-partneren Workplace Consulting AS som doblet sin omsetning i fjor. Med andre ord viser fakta at Lotus er i vekst, mens leseren tipper at Norge snart er Lotus Notes fritt. En dårlig tipper.

   Jeg foreslår at “tidligere kunde” oppdaterer seg på hva Lotus-plattformen byr på i dag av produkter og løsninger. Da vil han oppdage at Lotus leder an i utviklingen av nye samarbeidsverktøy og er de egentlige innovatørene i dette markedet.

   Leseren er velkommen til å ta kontakt med meg når som helst for en gjennomgang av Lotus-porteføljen slik den er i dag. Det må være noen år siden sist leseren benyttet Lotus-programvare.

   Like

 2. Mener du at Notes markedet i Norge er i vekst ? At det er flere som bruker Lotus Notes i Norge i 2010 enn i 2009 ?

  Like

  1. Ja, det mener jeg. Men, hva er så interessant med epost? Hva er så interessant med MS Outlook versus Lotus Notes? Sjekker du analyseselskapenes undersøkelser vil du se at Microsoft er størst på ren epost. Ingen tvil om det. Det er fordi de er nesten monpolist på kontorstøtte der de har bundlet inn eposten.

   Men moderne samhandling er noe helt annet og mye mer enn epost. Epost er et flatt marked som ikke vokser og er derved ikke så interessant økonomisk. Samhanding, derimot, er i stor vekst og mye mer økonomisk interessant. Og da må man se på helt andre produkter, som f.eks. sosiale medier for næringsliv og organisasjoner.

   Og jeg opprettholder at IBM software tok markedsandeler i alle brands i Norge i fjor, i følge de tall jeg har sett. De vil nok kunne variere utfra hvem som gjør målingene, hvem som har formulert spørsmålene, hvem som har betalt for undersøkelsene og hvordan man har definert markedet.

   Det interessante er vekst i omsetningen. Ikke antall lisenser. At det selges flere Toyota i Norge enn Mercedes betyr ikke at Toyota er en bedre bil, teknologisk sett.

   Like

Comments are closed.