I dag har du fått nye lisenser hos Lotus!


Tro det eller ei, men lisenssystemet til Lotus er blitt enklere fra og med i dag. Og de lisensene du har hatt skal nå være konvertert til den nye modellen!

I oktober i fjor annonserte IBM at lisensieringen for Lotus Notes/Domino ville endres. Det ble annonsert en “client access” lisensmodell for Domino. Denne ville erstatte tidligere og forskjellige lisensmodeller for Lotus Notes, iNotes, Domino Designer og Notes Traveler.

De to nye “client access”-lisensene som overtar er;  Domino Messaging CAL og Domino Enterprise CAL.

Domino Designer kan du nå fritt laste ned for testbruk, men det følger også gratis med for full produksjonsbruk når du kjøper en Domino CAL for å benytte produktet mot en Domino-server.

Lotus Mobile Connect er blitt en del av Domino Enterprise CAL.

Gamle produktnumre forsvinner
Nytt er det også at i dag forsvinner partnumrene for Notes og iNotes fra IBM Passport Advantage som er prislisten til IBM software. De produktene du i følge din lisensavtale har rett til å bruke skal nå være konvertert slik at de kun reflekterer den nye CAL-modellen. (Untatt lisenser som skal fornyes de siste ukene i februar).

Det er ingen endringer (unntatt Mobile Connect) når det gjelder Lotus Communications CEO bundle, Det er heller ingen endringer per dags dato når det gjelder Domino Express. Også Domino Utility Server fortsetter i samme form som tidligere.

Positiv mottagelse
Så langt meldes det at den nye lisensmodellen er blitt positivt mottatt. Det er gjennomført titusenvis nedlastinger av Domino Designer 8.5.1, og kundene har adoptert Lotus Mobile Connect. En stor del av Lotus sin omsetning i Q4 2009 ble gjennomført basert på den nye lisensmodellen selv om de “gamle” Notes- og iNotes-lisensene fremdeles var tilgjengelige.

Den nye lisensmodellen har også gjort det enklere for kundene. Der de tidligere hadde valgets kvaler mellom å ta i bruk “full” Notes-klient eller en iNotes “webklient” behøver de nå ikke velge ettersom dette nå er en og samme lisens. Du bestemmer bare selv hvilken metode du vil bruke for å koble deg til serveren.

Her får du veiledning
Er du i tvil om den nye lisensmodellen og hvordan denne influerer på dine lisenser bør du ta kontakt med din forhandler eller en selger i IBM software. Eventuelt kan du ta kontakt med undertegnede som vil kunne rettlede deg eller henvise deg til rett person.