Norske kommuner som bruker “Monopolsoft” må slutte å sutre over dårlig økonomi


Jeg er drittlei av å høre norske kommuner sutre over økonomien, samtidig som de bruker millioner av kroner på programvareløsninger de har fra før, eller som de kunne fått gratis!

En rekke ganger har jeg sett fattige norske kommuner måtte legge ned sykehjemsplasser og stenge skoler fordi de har dårlig råd. De reduserer tjenestetilbudene til innbyggerne og snur og vender på hver eneste krone.

Men en ting sparer de ikke på – penger til unødvendige IT-investeringer. Enkelte kommuner bruker penger på IT som om de var fulle sjøfolk! Inkompetente politikere og byråkrater kaster penger ut av vinduene på kommunehusene uten at skattebetalerne er klare over hva som skjer.

Alle statens it-projekter er dømt til fiasko
Staten har ikke lært en pind af årtiers erfaringer med fejlslagne it-systemer. Fiaskoerne vil fortsætte, så længe politikerne vil kontrollere og styre projekterne, mener både it-ekspert og politiker.

– computerworld.dk

Inkompetente politikere og rådmenn
Jeg har opplevd det selv. Rådmenn som bare har bestilt nytt epostsystem fra IT-avdelingen uten overhodet å sette seg inn i behovene eller hva som fins av tilbud på markedet. De skal ha det ene epostsystemet de har hørt om her i livet. Det som “alle” bruker hjemme. De lager ingen utredninger over behov, ingen kravspesifikasjoner. De gidder ikke å se på alternative løsninger. Og anbudene de sender ut er ikke relle anbud fordi de beskriver bestemte produkter med produkt- og leverandørnavn. Tross i alle anbudsregler.

Noen ganger er det en ny IT-sjef som står bak. De skal gjerne vise at de yter noe, at de er dynamiske og endringsvillige. Jeg har selv hørt en IT-sjef si: – Her i huset skal vi ha “Monopolsoft”, uansett hva det koster. Det er “Monopolsoft” jeg kan!

Det må være fryktelig dyrt å ansette slike IT-sjefer. Smal og trangsynt kompetanse er fryktelig dyrt. Det er ikke bare lønnskostnader det dreier seg om i slike tilfeller, men ofte millioner av kroner til lisensavgifter årevis fremover. For ikke å si alle migreringskostadene.

Og som oftest må de investere i en rekke andre produkter også, fordi det nye epostsystemet kun er kompatibelt med annen programvare fra den samme leverandøren.

Kjøper noe de har fra før!
Det verste er at når man bytter epostsystem så får man bare akkurat den samme funksjonaliteten man hadde fra før. Verken mer eller mindre. Man kan skrive, sende, motta og lese epost. Akkurat som før. Men man bruker millioner på å få nye farger og litt andre menyer. Det er en vanvittig sløsing!

En annen ting jeg ikke fatter er at man er villig til å betale i dyre dommer for regneark, tekstbehandling og presentasjonsprogrammer – nå man kan få det samme akkurat like bra – men helt gratis! Jeg fatter det bare ikke.

Nå kommer pengeinnkreverne!
I disse dager sender “Monopolsoft” sine selgere ut på veiene for å få kundene til å oppgradere til “Monopolsoft” Office 2010. De kommer til å besøke hver eneste bygd og by, hvert eneste lille kommunehus kommer til å få besøk. Prisen kommer til å være lav i utgangspunktet. Da får “Monopolsoft” satt foten i døren.

Senere kommer de til å si at “kjære kunde, du bør tegne en Enterprise Agreement avtale – da kan du bruke alt vi har – for en billig penge”. Det de ikke sier er at det finnes ikke en eneste kunde i hele verden som har en Enterprise Avtale som har tatt i bruk all den programvaren, all den supporten og tjenestene som omfattes av en slik avtale. Kundene blir bundet til avtalen i minimum tre år, de kan ikke bruke programvaren sammen med annen teknologi enn den som er “Monopolsoft”-basert, og i løpet av de tre årene rekker de knapt installere 2 – 3 av alle de produktene som ligger i avtalen.

Men jeg kjenner flere fornuftige kommuner og fylkeskommuner som lukker vinduene med solide slåer og låser dørene når disse selgerne kommer. De gjør som i tidligere tider da ryktene gikk om at det kom “omstreifere” til bygda.

Smarte kommuner sparer penger!
Dette er kommuner som er økonomisk bevisste i alt de gjør rundt IT. De utnytter maskinvare så lenge de kan, de oppgraderer operativsystemer i takt med utskifting av maskinvare, de benytter gratis programvare i så stor grad som mulig, de kjøper produkter i “løs vekt” når de har behov, de lar seg ikke binde i kontrakter og rammeavtaler som låser dem inne i årevis. Og de sørger for å hente inn tilbud fra konkurrerende teknologileverandører, ikke bare fra forskjellige forhandlere av én og samme teknologi.

Skandaler i fleng!
Jeg sitter faktisk med mye data og tall på flere slike saker der kommuner har sløst bort millioner av kroner på uvettige investeringer, samtidig som de må nedlegge skoler på grunn av dårlig økonomi. Det er ikke mindre store skandaler som ligger skjult i disse dokumentene. Hadde jeg offentliggjort disse ville det rulle hoder på både rådmenn og IT-sjefer.

Tenk om en journalist med litt økonomisk teft en vakker dag tilfeldigvis skulle finne slike dokumenter på trappa til redaksjonen? Synd disse dokumentene er belagt med taushetsplikt…

Men, jeg hater at noen sløser med skattepengene mine!

Vil du lese noen lignende skrekkhistorier fra utlandet – klikk her!

1 Comment

Comments are closed.