Free at last, free at last…!


Dagen er opprunnet! Dagen jeg ble fri fra lenkene! Dagen da jeg slapp unna all plunder og heft. Dagen da alt bare virker!

Dette er min første dag med en bærbar datamaskin uten så mye som en eneste byte med programvare fra Microsoft. I går kveld la jeg maskinen min inn på skjønnhetsklinikken hos min tidligere kollega og gode venn, Emmar Hoel. I dag har jeg fått den tilbake. Den er ny, den er sprek, den er lynrask, den er virusfri, den er trojanerfri, den er uten blåskjermer, uten feilmeldinger – den er satt helt fri og har fått en ny vår.

Ja, jeg er nyforelsket! Ubuntu bare ruler. Det er ikke en eneste ting jeg kunne gjøre på Windows som jeg ikke kan gjøre på Linux Ubuntu. Men derimot er det mye jeg kan gjøre på Ubuntu som jeg ikke kunne på Windows.

Da jeg landet med flyet på Værnes i forrige uke, startet jeg Windows i det flybussen kjørte ut fra terminalen på vei inn til Trondheim. Dit er det litt over 40 kilometer. Da bussen passerte Hommelvika hadde jeg enda ikke kunnet skrive inn Windows-passordet. Først da jeg passerte Malvik begynte Windows å bli klar for bruk. Altså mer en tre fjerdeler av veien!

Da jeg kaldstartet maskinen her i Bergen nå i morges tok det ikke mange sekundene før den var klar. Deretter var det bare å dra over de gamle datafilene (.nsf) fra den løse harddisken, starte opp Lotus Notes og i løpet av sekunder var jeg i full drift. Alt var som før, men helt annerledes, da i meningen mye, mye, mye raskere.

Så, mine damer og herrer. Her sitter jeg nå på seminar, finpusser plugins i Notes-klienten, og jobber akkurat som før. Forskjellen er at jeg kjører Lotus Notes 8.5.2 (beta), Lotus Symphony 3 (beta 2), Firefox og en rekke andre verktøy jeg har – på Linux.

Heretter må verdens rikeste mann, Bill Gates, betale regningene sine selv. Nå er det slutt på at han får lommepenger fra meg.

Da sier jeg farvel til deg, Bill, du kommer aldri til å se meg igjen! Jeg er min egen herre!

2 Comments

  1. Jeg er enig. Bare synd det kun finnes windows versjon domino administrator og developer, og at man må ha f.eks. en virtuell windows maskin for å kunne kjøre. Wine er kanskje også en løsning for dette. Har kjørt ubuntu ett par år men får ny laptop nå og gir windows 7 en sjanse…

    Like

  2. Det er riktig at at det er windowsversjoner av de produktene, men personlig bruker jeg nettleser og webadmin til 99% av administrative oppgaver. Når det gjelder designer så har jeg brukt den i wine/Sun Virtualsenter. Men det er nok ikke lenge før den er tilgjengelig i åpne forum siden den allerede er blitt gratis 🙂

    Like

Comments are closed.