Editor's Comments

Er partnerne i lomma på Microsoft?


– Sitter utviklerne av saksbehandlingssystemer i lomma på Microsoft? Det spør en fortvilet og forbannet leser av min blogg på telefonen i dag!

Bakteppet for historien er at de fleste saksbehandlingssystemer som fins på markedet og som er rettet mot offentlig forvaltning i dag kun er utviklet for Microsoft-plattformen og kun integrerer mot Microsoft Office på dokumentsiden, samt Outlook på epostsiden.

Flere kommuner og fylkeskommuner har bedt leverandørene sine om å gjøre systemene for saksbehandling kompatibel med andre plattformer som f.eks. OpenOffice og Lotus Notes. Men hittil synes ingen av leverandørene å være villige til dette. De sier bare til kundene sine at de må bytte til kontorstøtteapplikasjoner og epostsystem på Microsoft-plattformen.

Dette gjelder f.eks. Acos og Visma, i følge mine kilder. Sistnevnte har også signalisert at de heretter vil utvikle sine systemer kun på Sharepoint-basis. Det betyr i så fall at kundene tvinges til ytterligere lisenskostnader til Microsoft.

Jeg kjenner bare én kunde innen offentlig forvaltning som tør å bruke sin kundemakt – Tønsberg Kommune. De har som prinsipp at de ikke skal bli avhengige av kun én teknologileverandør. Det prinsippet burde flere ha både av hensyn til seg selv og for å fremme en åpning av dette markedet.

– Men hvorfor vil ikke disse leverandørene tilpasse seg kundenes ønsker? Det er jo faktisk en del kunder der ute innen offentlig forvaltning som faktisk ønsker å benytte andre alternativer enn Microsoft, spør min leser på telefonen.

Vel, vel. Jeg vet ikke helt. Men en kilde hvisket meg en gang i øret at det skal finnes en klausul i partneravtalene til Microsoft som hindrer dem i å tilby løsninger på alternative plattformer. Jeg kan ikke innestå for at dette er sant ettersom jeg ikke har sett en slik avtale med egne øyne. Det skulle jeg gjerne og jeg ville ikke nøle med å offentliggjøre den.

Som blogger er jeg fri og uavhengig og tar gjerne imot mer informasjon i denne saken fra kilder som måtte sitte på den! Send gjerne tips!

Andre årsaker kan være at Microsoft bidrar i finansieringen av utviklingen av disse systemene og derved binder opp utviklerne i en slags lojalitet og økonomisk avhengighet. Da er spørsmålet om dette egentlig er konkurransehemmende og derved en sak for Konkurransetilsynet.

Ihvertfall burde regjeringen pålegge offentlig forvaltning å kreve av leverandørene at de skal benytte åpne standarder slik at det blir like konkurranseforhold i Norge. Vi er vel et fritt land, er vi ikke?

4 thoughts on “Er partnerne i lomma på Microsoft?

 1. Hei Arne

  Akos Websak har støtte for både OpenOffice og Microsoft Office. Men jeg har blitt fortalt at OpenOffice støtten kun er tilgjengelig for de som krever den.
  Jeg vet ikke hvorfor EDB Sak & arkiv, Ephorte m. fl. kun støtter Microsoft, men man kan jo spekulere…

  Like

  1. Svært interessant. Har fått melding fra Acos om at de aldri blir å støtte OpenOffice

   Like

 2. Jeg har i dag sendt en epost til Acos med spørsmål om de støtter, eller vil komme til å støtte, andre plattformer enn Microsoft (MS Office, MS Outlook). Så snart jeg har fått svar vil jeg informere!

  -arne

  Like

Comments are closed.