Ny superrask Ubuntu: 10 sekunders oppstart!


Den nye versjonen av Ubuntu er rett og slett superrask! Og vekk er den tradisjonelle brun-oransje farven!

Ubuntu 10.04 (firetallet står for april) kom i ellevte time før månedsskiftet til mai. Ellers ville den fått versjonsnummer 10.05. Det var en feil i releasekandidaten som skapte forsinkelser og nesten medførte at utgivelsen skled over til mai.

Det er Canonical som står bak Ubuntu-distribusjonen. For knapt et år siden lovet de at versjon 10.04 ville kunne boote på ti sekunder. Den gang sa man at de ti sekundene også ville være mulig å oppnå på en vanlig netbook-maskin, men det er nå klart at de vil det kreve en SSD-harddisk.

Likevel er testere av den nye versjonen mer enn fornøyde. Dansken Martin Pihl fremholder overfor nettstedet Version 2 at han kan boote en fem år gammel stasjonær datamaskin på 24 sekunder. En Atom-baseret netbook booter på 45 sekunder, noe som er like imponerende.

Ubuntu´s designmessige identitet er også endret. Den gamle brun-oransje farven er nå erstattet med en Aubergine-farge og knappene for å lukke, minimere og maksimere er flyttet til venstre side som på MacOS.

Ubuntu Server tar for tiden markedsandeler fra RedHat og fyller i dag rundt 4,5 prosent av serverrommene.

1 Comment

  1. Og en liten hemmelighet:
    Selv om Domino ikke er supportert på Ubuntu, så vil jeg påstå at det er en av de beste plattformene for denne 🙂
    Våre utviklingsservere går så det uler på headless (uten vinduer) Ubuntu Server 9.04 på toppen av en Xen Virtual Server…bare pass på å innstallere x86 versjonen. Aldri noe trøbbel, og alltid up-to-date.

Comments are closed.