Kommentar: På tide med fornyelse i LSBG…?


Er tiden inne for en fornyelse av LSBG? Kan foreningen noensinne bli noe mer enn en koseklubb for de invidde, et frimureri for gutter og jenter som liker å “kose med Lotus”?

Ingressen over er provoserende med hensikt. Det er på tide å vurde hva LSBG er og hva LSBG bør utvikle seg til i tiden fremover. Jeg skriver dette fordi jeg er gulere enn de fleste og fordi jeg mener miljøet fortjener å ekspandere.

Under halvparten av deltakerne ved årets LSBG Vårseminar er kunder. Jeg kunne bare telle 44 personer som var fra kundesiden på årets nettpubliserte deltakerliste. Flere av disse kom fra samme firma. Over 60 prosent av deltakerne er IBM-forhandlere og Lotus-partnere.

Går man gjennom navnene på deltakerlisten ser man at dette er gjengangere fra flere år tilbake. Det er de samme folkene som deltar i miljøet år etter år. Ved siste generalforsamling kom det også signaler fra styret om at det var vanskelig å finne frivillige til å sitte i styret. Det hevdet seg også røster blant medlemmene om at det var på tide å få inn flere kunder som medlemmer.

Og her er man ved en viktig utfordring. Dersom det er for få kunder til stede ved arrangementene blir det også vanskeligere for forhandlerene å forsvare sponsormidler til foreningen. Alle sponsorer forventer å få noe igjen for pengene i form av at det før eller senere flyter inn nye ordre fra deltakerne. Det dreier seg om salg.

Men på arrangementene til LSBG er det de samme trofaste kundene som går igjen. Og når alle Lotus-forhandlerne beiter på den samme åkerlappen blir det skrint med fór til alle.

Neste spørsmål blir da: Hvorfor er det ikke flere kunder som trekkes til arrangementet?

Blar man gjennom agendaen for årets vårseminar ser man at det kun er teknologiske foredrag. Alt handler om teknologi. Årets deltakere synes nok det er helt ok. Det er etter all sannsynlighet alle de tekniske foredragene og ikke minst det sosiale samværet som trekker. Ikke noe feil med det heller.

Dette er IT-konsulenter som føler behov for teknisk oppdatering og å treffe likesinnede. Det er som med interesseforeninger flest, enten det er “Gammel-SaaB´ens Venner” eller “Hells Angels”. Det blir kjempeinteressant for de invidde og håpløst uinteressant for de andre.

Forhandlerne synes nok sikkert det er ok å treffe IT-folkene hos de faste kundene sine. Men disse treffer de jo også resten av året om de er en smule aktive i salgsarbeidet.

Men den målgruppen forhandlerne først og fremst ønsker seg er beslutningstakerne, de der ute hos kundene som kjenner forretningsbehovene, som trenger IT-løsningene, men som ikke aner hvilke godsaker de kan finne på det teknologiske området medlemmene av LSBG dekker.

Hvor er markedsføringsfolkene, økonomene, produksjonssjefene, informasjonssjefene, personalsjefene og direktørene? Det er disse som er de egentlig kundene når det gjelder IT-løsninger. Hvorfor kommer ikke disse menneskene, målgruppene, til slike samlinger?

Svaret er enkelt. Det er rett og slett ingenting av interesse for dem her. Det finnes ikke ett eneste foredrag som handler om strategi, kunderelasjoner, markedsføring, ledelse av bedrifter i moderne tider og med moderne verktøy. Alt, simpelthen alt, er rettet mot teknologene eller – unnskyld uttrykket – “nerdene”.

LSBG bør tenke nytt. Det må komme inn nye folk og nye tanker. Det bør gjøres grep som åpner foreningen for en helt annen målgruppe enn tidligere. Hele idéen med programvare fra Lotus er å effektivisere og skape bedre økonomi i bedrifter og organisasjoner. Den moderne teknologien er bare et verktøy, ikke målet i seg selv.

Kjære LSBG, dere gjør et viktig arbeide og har gjort det år etter år, men nå er det på tide å løfte blikkene opp fra tastaturene, opp fra bits og bytes, opp fra scripting og bugs. Løft blikkene vekk fra skjermene og vend dem mot de egentlige kundene. Hvis ikke blir dette en koseklubb for de invidde hvor andre ikke kjenner kodeksen, språket eller kulturen.

Vel blåst med årets arrangement. Nå er det historie. Fremtiden befinner seg et annet sted!

– arne

24 Comments

 1. Selv “nerder” trenger sitt fora der de kan utdype sine fagområder.
  De andre faggrupper du savner, har sine egne fora og samlinger.
  Er du på disse noen gang for å presentere det Lotus står for?

  Like

  1. Til spørsmålet ditt: Ja, det er jeg. Det er det jeg har gjort i dag! Og gjør hver dag. Og om noen er der ute og snakker til disse målgruppene så er vel jeg en av de mest aktive.

   Men om noen tror jeg kritiserte LSBG for et dårlig seminar, så tar de feil. Det har jeg ingen formening om. Jeg var ikke der. Tvertimot tror jeg det var et meget vellykket seminar for den målgruppen som var til stede. Min tanke er kun å inspirere til nytenkning og kanskje finne muligheter for å nå også andre målgrupper i fremtiden. Altså et forsøk på et positivt innspill.

   Jeg innbyr derfor alle som har noe å uttrykke til å sette i gang en debatt på denne bloggen. Alle er velkomne!

   Og for ordens skyld: “Nerd” er et koseuttrykk, litt humor og selvironi får man unne seg, vel..?

   – arne

   Like

 2. For utenforstående oppfattes ditt innlegg motsatt din hensikt hva gjelder å promotere Lotus Software.

  På LSBG sin hjemmeside finner jeg følgende:
  LSBG er:
  Et frittstående, uavhengig forum for brukere av Lotus Software. Målgruppen er utviklere, administratorer og strateger.

  Med andre ord, ikke et forum for CEO, CFO CMO etc.
  Og det er for brukere, ikke potensielle brukere.

  Men stå nå på og skaff flere medlemmer til LSBG/Common Norge gjennom å selge nye lisenser til flere virksomheter.

  Lykke til

  Like

  1. Takk for innlegg, Toraa.

   Fint at det er debatt. Det var også hensikten med innlegget mitt.

   Hvordan min kommentar oppfattes tror jeg nok avhenger av hvilke briller man har på. Og jeg forstår at alle de ivrige medlemmene i arrangementsgruppa som har stått på i dager, uker og måneder for å lage et best mulig arrangement, kanskje synes at min kommentar ble som en torn i rosebusken i all gleden over å ha gjennomført et ypperlig arrangement.

   For LSBG lager gode arrangementer. Det har de gjort gang på gang. Og de lager det for sin målgruppe som du beskriver i ditt siste innlegg. Den målgruppen treffer de veldig godt. Og det er både jeg og målgruppen glad for. Og den innsatsen ildsjelene legger ned er rett og slett fantastisk!

   Men det må da altså være lov å tenke videre, bygge videre på det som er bra og kanskje bringe inn nye ting som kan gjøre det gode enda bedre. En klok mann sa en gang til meg: En liten forbedring hver dag, gir god og varig kvalitet!

   Jeg har fått mange telefoner i dag fra personer som er medlemmer av LSBG og som synes jeg har et poeng i det jeg skriver. De har ikke lest noe annet i innlegget mitt enn det som faktisk står der – at jeg vil at LSBG og Lotus-miljøet skal vokse og utvikle seg videre. At noen kan lese eller tolke noe annet ut av min kommentar forstår jeg ikke.

   Vi er mange Lotus-entusiaster her i landet. Ingen kan vel med hånden på hjertet påstå at jeg er den med minst glød for disse fantastiske løsningene. Ingen kan vel med hånden på hjertet påstå at jeg er uengasjert, tverr og ikke vil dette miljøets beste?

   Gjør man et søk på bloggen min vil man fort oppdage at jeg stadig bringer nyheter og markedsfører arrangementene til LSBG med store oppslag, med linker til LSBG´s sider og med linker til der man kan melde seg på. Og jeg gjør det gratis og frivillig, både uoppfordret og når jeg oppfordres til det. Klikk på LSBG-taggen og se selv!

   Jeg er selv medlem av LSBG og som medlem er jeg berettighet til å ha en mening. Og alle vet at jeg også har mine meningers mot. Det kommer jeg nok til å fortsette med.

   Og jeg kommer også i tiden fremover til å markedsføre LSBG´s arrangementer og fortelle om LSBG til alle de kunder jeg treffer der ute. Ikke minst alle de Microsoft-kundene jeg besøker, som jeg for eksempel gjorde i dag. LSBG er et miljø Microsoft bare kan misunne oss Lotus-entusiaster.

   Så hører jeg via jungeltelegrafen at noen har stått opp i full offentlighet i dag og “slaktet” meg for mitt innlegg. Det skal ha skjedd under avslutningen på LSBG´s Vårseminar. Påstanden skal visstnok være at jeg skrev dette innlegget fordi jeg ikke fikk gratis adgang på arrangementet. Den påstanden er vel litt for drøy til å holde vann, er den ikke? Spør du meg så er dette nok uttrykk for noe som lett kan skje oss alle – at vi kaster ut av oss noe som vi rett og slett ikke har tenkt gjennom først. Så den påstanden synes jeg vi skal la falle sten død til jorden, som om ordene aldri var uttalt.

   Her er nemlig sakens fakta: I en epost noen dager før arrangementet rettet jeg spørsmål til styrelederen om LSBG ville la meg delta gratis den ene åpningsdagen slik at jeg kunne lage reportasje fra arrangementet. Det hadde man dessverre ikke råd til, var svaret jeg fikk. Og det er en ærlig sak å si det. Har man ikke råd, så har man ikke råd, så enkelt er det. Styrelederen foreslo derfor at enten IBM eller Workplace kunne dekke dette for meg.

   Men jeg hadde heller ikke råd. Det er nemlig slik at jeg som blogger representerer verken IBM eller Workplace. Jeg representerer kun meg selv med en fri og uavhengig blogg. Det betyr også økonomisk uavhengig. Men jeg må være så ærlig å si at jeg ikke så meg råd til å bruke private penger på en lunsj til 795,- kroner og i tillegg noen hundrelapper ekstra til Mosseferja. Jeg ville bare ha en mulighet til å lage godt nyhetsstoff fra LSBG´s vårseminar for mine nesten 7.000 unike lesere i gode stunder. Og jeg tror vel ikke LSBG ville avkrevet det samme beløpet av Computerworld om de hadde dukket opp, eller?

   Så la oss nå legge den ballen død: Mine synspunkter og idéer om hvordan man skulle kunne utvikle LSBG videre, øke målgruppen og sørge for vekst, har da slett ikke noe med ovenstående pekuniære forhold å gjøre. Det er å undervurdere mitt intellekt og min etikk. Tankene i innlegget mitt var tenkt lenge før vårseminaret.

   La oss nå heller diskutere hvordan vi kan gjøre en fantastisk brukerforening enda bedre. Det fortjener LSBG, det fortjener alle partnerne og det fortjener alle kundene. Det fortjener vi alle sammen!

   Kom med de gode forslagene! Værsågod debattér! Spaltene her er åpne!

   – arne

   Like

 3. Jeg er ikke enig med deg i at seminarene skal bli mindre tekniske!

  Jeg er kunde – og i min jobb i IT-avdelingen kan det til tider bli ganske “ensomt” når det gjelder oppgaver som kun utføres av meg. Seminarene til LSBG gir meg en mulighet til å diskutere tekniske problemer med andre “likesinnede”, jeg får mange tips fra foredragene, blir oppdatert på det som kommer…. Og ikke minst gir det en inspirasjon til videre arbeid.

  Jeg må føle at jeg får utbytte av et seminar for å dra – det sosiale er selvfølgelig hyggelig, men det er ikke derfor jeg deltar. Hadde ikke disse seminarene vært tekniske, så hadde det neppe vært noen vits for meg å delta i det hele tatt.

  Nei – “ikke-tekniske” personer kan samles i andre fora! Dette er “min” brukergruppe!

  PS! Årets vårseminar var kjempebra

  Like

  1. Hei og takk for fint debattinnlegg!

   Jeg skjønner godt situasjonen ved at man noen ganger kan føle seg “ensom” som du beskriver det – og at du har behov for å treffe andre kolleger for å utveksle ideér og erfaringer. Det er nettopp hva slike seminarer har som oppgave. Og som jeg sier – der treffer LSBG veldig godt.

   Så jeg mener ikke at seminarene skal bli mindre tekniske, jeg mener bare at man kanskje også skal tenke på andre målgrupper i tillegg, eller kanskje lage egne seminarer for andre målgrupper. Jeg tror at det vil tjene alle om man også kommer i inngrep med beslutningstakerne hos kunden, ikke nødvendigvis bare IT-folkene. Det er i forretningsområdene (line of business som de sier på IBM-språket) man finner de egentlige kundene, de som er sluttbrukere og som har de egentlige behovene som alle de tekniske folkene skal løse for dem.

   Jeg tror at slike aktiviteter vil kunne stimulere vekst og mer å gjøre for IT-folkene. Ikke minst med implementering av nye spennende teknologier. Dessuten tror jeg at LSBG kanskje kan være av verdi også for andre enn teknisk orienterte personer, nettopp fordi de har den tekniske kompetansen. De kan knytte til seg det jeg kaller “missing links” – de personene som evner å sette teknologien inn i en forretningsmessig strategisk sammenheng. Dette er mennesker som kan legge frem en god ROI-analyse for økonomene og bedriftslederne. Gode argumenter for nettopp hvorfor denne teknologien vil kunne bidra til høyere effektivitet og en bedre bunnlinje i kundens regnskaper.

   Det er disse idéene jeg synes at LSBG´s medlemmer skal drodle litt på. Derfor tror jeg vi trenger noen nye type medlemmer som har nye tanker og idéer. Ikke for å erstatte de gode og dyktige ildsjelene som allerede er der, men for å supplere dem og bidra kreativt. Vi har alle godt av å få nye idéer og tanker å bryne oss på…

   Dessuten tror jeg at bedriftsledere, økonomer, markedsfolk og dypt tekniske konsulenter har mye å lære av hverandre. Jeg skal vedde på at det fins mange gode idéer der ute blant LSBG´s medlemmer. La oss invitere til en real idédugnad. Da IBM arrangerte sin IdeaJam blant sine ansatte kom det tusenvis nye idéer og forslag. Mange av dem er i dag kommersialiserte produkter og løsninger.

   Kreativitet skjer ikke uten samhandling. Og er det ikke nettopp samhandling det dreier seg om når vi snakker Lotus…?

   Like

 4. Arne, du kan ro hit og dit så mye du vil.
  Dog har jeg sett resultatet fra evalueringen av LSBG Vårseminar 2010.
  I forhold til forumets formål, har det truffet midt i blinken.
  At du, som sier du er den mest ihuga gule, ikke ser deg i stand til å delta, får være din sak.
  Men å ta deg tid og råd til å treffe arrangementes hovedtaler, det fikser du glatt.
  Jeg spør meg selv, og nå er jeg freidig:
  Var det SPA-sesjonen du så gjerne skulle ha hatt med deg. For å skape nye kontakter?
  I det minste har du skapt debatt.
  Dog ikke særlig positiv i mine øyne.
  Ta en tur til Drøbak
  http://toraamusic.blogspot.com/

  Like

  1. Kjære Toraa;

   Jeg synes du skal lese nøye gjennom hovedinnlegget mitt en gang til. Og så synes jeg du skal lese gjennom alle de andre kommentarene mine også. Deretter synes jeg du skal fortelle meg hvor jeg har skrevet at LSBG´s Vårseminar i Larvik var dårlig. Ingen steder!

   Tvertimot sier jeg følgende:

   For LSBG lager gode arrangementer. Det har de gjort gang på gang. Og de lager det for sin målgruppe som du beskriver i ditt siste innlegg. Den målgruppen treffer de veldig godt. Og det er både jeg og målgruppen glad for. Og den innsatsen ildsjelene legger ned er rett og slett fantastisk!

   Resten av din kommentar ser jeg ingen grunn til å kommentere. Jeg ønsker ikke å debattere på det nivået.

   Derimot vil jeg spørre deg:

   I hvilken retning synes du at LSBG skal utvikle seg? Hva kan vi sammen gjøre for å trekke flere kunder til arrangementene? Bør vi utvide målgruppen og lage noe for disse også? Eller bør LSBG også i fortsettelsen kun fokusere på den målgruppen man allerede dekker svært godt?

   Like

 5. Arne, her skjønner jeg ikke hvor du vil.

  LSBG er en brukergruppe, drevet av brukerne. Du er bruker og medlem som du selv påpeker.

  Det er sikkert rom for at du kan få holde de foredragene som trekker markedsføringsfolkene, økonomene, produksjonssjefene, informasjonssjefene, personalsjefene og direktørene.

  Er ikke det mer positiv bruk av energi enn å nedsable den jobben som ivrige ildskjeler har gjort nå i over 10 år?

  Like

  1. Kjære anonyme “tufsa”;

   Har du lest innleggene mine? Hvor i denne debatten har jeg sablet ned den jobben ildsjelene i LSBG har gjort? Det må du fortelle meg. Så kan vi diskutere sak.

   Ha en fin dag!

   – arne

   Like

 6. Skjærp dokk!

  Hva er så sårt i det Arne skriver?
  Alle som var i Larvik er nok enige i at det var et godt gjennomført seminar, men jeg tipper det var flere som skvatt i stolen når styreformann i LSBG på avsluttningen valgte å ta opp dette blogginnlegget i plenum, med tildels ufine/usakelige kommentarer.
  Engasjement er fint, men la oss tåle at noen stiller spørsmål, kommer med forslag til endringer, utvidelser og får oss til å reflektere.

  Innlegget tar opp enkelte faktaforhold jeg synes bør kunne diskuteres, uten skittkasting.

  Like

 7. Jeg er enig med Frank, det var flere av oss som skvatt i stolen når styreformann valgte å ta opp blogginnlegget i plenum – det er tydeligvis ikke rom for forbedringsforslag i LSBG. Jeg må si at det er helt tragisk når det er totalt sett flere fra IBM og IBM businesspartnere enn det er kunder (Lotusbrukere) på et brukerseminar. Må også si at at jeg savnet noen succeshistorier – presentert av kunder.

  Men jeg har tenkt å komme med noen kommentarer her. Det ble uttalt et sterkt ønske om flere deltakere på LSBG, bla kommenterte noen i plenum at han kjente alle som var her – det kommer ikke med noen nye. Det detter med tiden av noen på lasset, men vi stopper ikke opp for å ta på nye. Horfor ikke stoppe opp, så vi med tiden må kjøre med flere biler.

  Jeg må her få skryte litt av foredraget rundt Quickr-prosjektet for Gassco – jeg var ikke klar over at det fantes sånne muligheter i Quickr. MEN hva jeg savner er;

  – Hva har prosjektet tilført Gassco av verdi – besparelse i timer, frustrasjon, besparelse i NOK, hvordan ser businesscaset ut???

  Det er stor fokus på teknologi i LSBG, men alt for liten fokus på businesscase, ROI, TCO etc. Hvorfor skal en bedrift kjøpe og bruke Lotus-løsninger?

  Hvorfor ikke få dette opp på neste års agenda, kanskje kjøre to parallelsesjoner rundt for eksempel Connections – en “teknologi-sal” og en “økonomi-sal” – for det er sånn, at de fleste bedrifter må se NYTTEVERDI i sine investeringer – les NOK.

  Hvis vi kan få til en litt annen agenda, så får vi kanskje se noen admistrerende direktører, salgssjefer, logistikksjefer etc. på neste LSBG – vi må ikke glemme at alle disse også er brukere av Lotus software – mange av dem superbrukere. Men for at disse skal gjøre investeringer, må de kunne vise til en god ROI – en god businesscase.

  Men, ellers et topp seminar – men det må få være lov å komme med forbedringsforslag !!!!

  Like

 8. Hei Arne.
  Dette er bare trist. Hvordan kan du opptre på denne måten på nettet? Jeg så deg ikke i Larvik og ser at du etterhvert har skrevet at du ikke var der – selv om det opprinnelige blogginnlegget tydet på at du visste noe mer enn bare ingressen mhp. hva som faktisk var innholdet og presentasjonsformen på de ulike foredragene.

  Å kalle brukerene, partnere, utviklerne og administratorene som er er trofaste Lotus entusiaster som meg for frimurere (hemmelig brorskap med tvilsomme ritualer), gamle-saabens venner (folk som jobber med gårdagens teknologi) og hells angels (kriminell motorsykkelmafi) er mer enn å gå over streken!

  Jeg håper du legger noe helt annet i disse tre karakteristikkene enn det som står i parantesene ovenfor og at du på en saklig måte kan skrive det her – uten å sable ned meg, slik som du har gjort med alle andre debattanter som har vært uenig med deg så langt!

  Tilsvarende så håper jeg du vil forklare hva du legger i avslutningen der du skriver at seminaret nå er historie og at “fremtiden befinner seg et annet sted”. Mener du at fremtiden er uten Lotus, uten utviklere/administratorer/brukere, uten LSBG, uten tekniske foredrag, uten vårseminaret, uten arenaer der ikke CEO, CIO og CFO er tilstede eller noe helt annet? Vennligst forklar dette!

  Jeg velger å være anonym, men skal vurdere å “komme ut av skapet” om jeg ser at du behandler meg og andre som vil ha et teknisk seminar der man i dybden får presentert gode løsninger realisert av dyktige konsulenter eller interne ressurser hos ulike kunder. Nettopp ved å studere slike løsninger kan vi lære noe som gjør at vi kan få til enda bedre løsninger neste gang – og det er det og ikke “løst strategiprat” som gir reell forretningsverdi.

  Selv har jeg lenge programmert både med Lotusscript, Java og MS .Net løsninger. I ingen andre fagsammenhenger har jeg opplevd at en som har vært produsentens offisielle evangelist har snakket slik om produktets brukerforum. Vær så snill Arne, legg bor hovmodet ditt og den litt brautende stilen og ta til deg kritikk denne gangen.

  Du eier en blogg som har vært en aktiv kilde til Lotus informasjon i Norge og har vært med på å spre viktig informasjon. Ikke misbruk den, hverken til personlige vendettaer fordi du ikke blir sett på som “presse ala Computerworld”, eller til usaklige angrep på Microsoft der de faglige argumentene dine enten er usaklige eller misforståtte. Vi er tjent med redelig og sannferdig informasjon som gjør at stadig flere – og ikke færre får øynene opp for mulighetene Lotus løsninger gir for mer effektive bedrifter!

  Like

  1. Takk for innlegg!

   Det er en underlig ting med denne debatten og det er at alle som er uenige med meg foretrekker å være anonyme. For meg er det underlig å debattere med skygger og ansiktsløse pseudonymer. Hva er det som gjør at folk ikke tør stå frem med fullt navn når de har så mange karakteristikker de bringer på bane om meg som person? Hva er det som skremmer dem fra å stå frem med fullt navn? Hva er de redde for? Hvilke konsekvenser er de redde for at det skal få for dem?

   I alle studier av retorikk og debatt-teknikk er dette tegn på at man bygger sin argumentasjon på følelser i større grad enn rasjonalitet. Og følelser kan man ikke argumentere mot. Derfor har jeg tydeligvis en interessant utfordring her, for alle mine motdebattanter sniker seg rundt i mørket.

   Men det jeg altså ønsker å sette til debatt er hva LSBG betyr for Lotus-miljøet i Norge. Og hva det skal bety for dette miljøet også i fremtiden. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg må gjenta at de må lese innleggene mine med et åpent sinn og se på saken, ikke på meg. Det er bare én eneste debattant som har tatt utfordringen min og har fremmet konkrete forslag om hvordan LSBG kan utvikle seg videre.

   Og jeg gjentar at jeg bruker begrepet utvikle, ikke avvikle!

   Ja, jeg har brukt en provoserende form i mitt første innlegg. Det var helt bevisst! Og det virket tydeligvis. Jeg hadde bare ønsket at leserne mine kunne lese det jeg faktisk skriver og mener – og ikke lese ting i mine innlegg som faktisk ikke står der!

   Du påstår at jeg mener “…at fremtiden er uten Lotus, uten utviklere/administratorer/brukere, uten LSBG, uten tekniske foredrag, uten vårseminaret, uten arenaer der ikke CEO, CIO og CFO er tilstede eller noe helt annet..” Hvor i all verden har du det fra? Hvor har jeg skrevet det?

   Med fare for å bli kalt hovmodig enda en gang må jeg også si at det mildt sagt er tøv og tullprat når du påstår at jeg driver “..personlige vendettaer fordi du ikke blir sett på som “presse ala Computerworld”. Så liten er jeg ikke. Nå må noen få det inn i hodet sitt at jeg forsøker å komme med noen konstruktive forslag til en videreutvikling av LSBG, men sett fra en ikke-teknologisk synsvinkel. Det må da for all del være lov å ha noen nye og annerledes synspunkter i dette miljøet, eller?

   Mine angrep på Microsoft kan man like eller la være. Jeg har for evigheter siden flagget at jeg er i mot monopolsituasjoner i enhver form. Jeg orker rett og slett ikke å se bedrifter som tilrøver seg monopol ved å binde funksjonalitet i en applikasjon til en funksjonalitet i en annen applikasjon fra én og samme leverandør. Når dette skaper avhengighet både teknologisk og økonomisk byr det meg rett og slett imot! Det ødelegger for åpen konkurranse både når det gjelder pris og kvalitet. Man kan være enig med meg eller ikke – for meg er begge deler faktisk helt greit.

   Så til et par andre ting:

   Først dette med min bruk av begrepene “frimurere”, “gammel-saabens venner” og “hells angels”. De som har lest litt sosialantropologi forstår hva jeg mener her. Det jeg snakker om er “stammesamfunn” – det er grupper av mennesker med tette bånd gjennom felles interesser innenfor snevre områder som de gjerne er alene om. Slike samfunn utvikler egne kulturer, egne ritualer og egne språk. Fluefiskere (som meg selv) har de samme ritualene, språket og skikkene. Jeg har vært medlem av Rotary en gang i tiden, det var også et slikt stammesamfunn.

   Mange kan føle at slike “stammesamfunn” virker lukkede og ikke inviterende til de som ikke er innenfor og tilhører gruppen. De blir vi og dem. Jeg synes ofte at vi som er sterke Lotus-entusiaster kan opptre som slike stammedyr. Min egen arroganse overfor Microsoft er nok basert på at jeg har gjennomgått ritualene og alle de “rite de passage” som følger av å vokse opp innenfor stammens lover og skikker.

   Mange har sikkert fulgt med på debatten som fulgte i kjølvannet av Harald Eias programserie “Hjernevask”. Der fremkom det at det nærmest befant seg en hermetisk lukket grense mellom biologene og kjønnsforskerne. Man oppdaget at det ikke fantes noen interaksjon eller samhandling mellom disse to forskermiljøene. De kapslet seg inne i hver sine kokonger og begge gruppene mente å sitte på sannheten. Det var dem og oss.

   Det som ofte kjennetegner slike stammesamfunn er at de stagnerer i utvikling, har lite kontakt med omverdenen, og etterhvert forsvinner. Nye mennesker, nye tanker og nye idéer kommer ikke til.

   Jeg ser i denne debatten at mange befinner seg litt i den samme situasjonen når vi diskuterer LSBG. Det blir på en måte teknologene mot økonomene for å si det sånn. Og det tjener ingen. Det skaper få resultater. For begge parter.

   Hvorfor er det ingen i denne debatten, bortsett fra én, som ser muligheten for å åpne for denne dialogen mellom teknologer og økonomer? (Økonomer er her bare en betegnelse på de som jobber i forretningsområdene, de egentlig sluttbrukerne). Hvorfor er det så få som er villige til å diskutere de spørsmålene og utfordringene jeg kaster frem?

   Så til dette med at ” seminaret nå er historie” og at “fremtiden befinner seg et annet sted”:

   Jeg deltok ikke på seminaret. Derfor har jeg heller ikke beskrevet det. Jeg har ikke skrevet at det var dårlig. Jeg har ikke skrevet at det var bra. Men jeg har skrevet at det sikkert var helt utmerket for målgruppen som var til stede. Og jeg hører i ettertid at deltakerne var fornøyde. Det synes jeg er fint.

   Det jeg ikke synes var så fint var at det var så få kunder der i forhold til leverandører. Det synes jeg er bekymringsfullt. Det er nemlig kundene dette miljøet lever av, enten man er teknologer eller selgere. Når kundene forsvinner, så forsvinner også omsetningen og derved forsvinner også fremtidsmulighetene. Om ikke vi som er medlemmer i LSBG bekymrer oss for det og gjør noe med det – så har vi et alvorlig problem!

   Det er derfor jeg sier at “fremtiden er et annet sted”. Det bygger på min politiske filosofi som er verdikonservativ. De som kjenner verdikonservatismen kjenner begrepet “forandre for å bevare”. Med andre ord: Ønsker man å bevare noe som har grunnleggende verdi så må man sørge for at det stadig forandres og utvikles!

   Jeg mener at LSBG har en grunnleggende verdi for Lotus-miljøet i Norge. Jeg ønsker å bevare denne verdien. Og derfor mener jeg at den må utvikles. Og for meg betyr å utvikle seg det samme som å forandre seg.

   Sånn! Nå anser jeg at de som anonymt angriper meg på denne bloggen må ha fattet hva jeg egentlig vil med utspillet mitt. Nå synes jeg vi skal ta tak i denne utfordringen, snu og vende på den og diskutere hvordan vi kan gjøre LSBG enda bedre for alle i fremtiden.

   – arne

   Like

 9. Først vil jeg si at formannen i LSBG umiddelbart bør trekke seg pgs dårlig og barnslig oppførsel. Jeg skal sørge for at vår bedrift melder seg ut av LSBG pga det som ble sagt / gjort der.
  Når det er sagt så er det bra at Arne ikke jobber for IBM lenger, hadde han gjort det så ville dette vært like tragisk som disse inleggene er for WPC. Ja jeg vet at det du skriver her ikke har noe med WPC å gjøre men du kobles dit uansett… Godt at det eksisterer flere IBM BP i Norge

  Like

  1. Jeg skjønner at du er anonym! For da kunne jo det du skriver blir oppfattet som meningen til den bedriften du er tilknyttet, eller?

   Det er mildt sagt tøvete å si at formannen i LSBG bør trekke seg på grunn av dårlig eller barnslig oppførsel. Han har lov til å si hva han vil om hva som helst, han akkurat som alle oss andre!

   Jeg tåler dessuten godt å få mitt pass påskrevet. Det er faktisk bare sunt. Så om ikke jeg bærer noe nag, så synes jeg faktisk ingen andre skal det heller. Formannen i LSBG er en utmerket fyr som jeg har kjent i mange, mange år og som virkelig har stått på og slitt blod for Lotus-miljøet i Norge. Å si noe annet er noe fordømrade tullprat!

   Vi kan alle lire av oss noen uttrykk og slenge med leppa når man plutselig får slengt kaldt vann i blodet når man egentlig befinner seg i en lykkelig tilstand etter å ha gjennomført et stort og vellykket prosjekt. Jeg har gjort det samme mange ganger selv og det er helt menneskelig.

   Også skal jeg gjenta det for snart hundrede gang:

   Bloggen min skal kun knyttes til meg personlig – ikke til jobben min. Hadde jeg uttrykt meg på vegne av IBM, så hadde det vært etter normale prosedyrer for samfunnskontakt i IBM. Og hadde det vært på vegne av WPC, så hadde det ikke vært meg som hadde uttalt meg, men sjefen min!

   Så enkelt er det.

   Uttalte du deg på vegne av din bedrift nå? Neppe…

   Har du ellers noen synspunkter på hvordan vi kan gjøre et bra LSBG enda bedre?

   Like

 10. På slutter av årets seminar, så var det en debatt i plenum om hvordan vi skal få flere;

  – lotusbrukere
  – tettere samarbeid mellom lotusbrukerne
  – flere deltakere på neste års LSBG vårseminar

  Fakta er at det var færre deltaker i 2010 enn i 2009.

  Så hvorfor sitter nå så mange å kaster bort tiden med baksnakking og drittslenging.
  Det er jo helt klart flere som har skrivekløe, så bruk den til noe konstruktivt.

  Arnes blog er en utmerked arena for idèdugnad, og samhandling for å nå et felles mål. Så folkens, bruk energien deres til å skrive noe positivt så vi kan få flere lotusbrukere, tettere samarbeid mellom lotusbrukerne og flere deltakere på neste års LSBG vårseminar.

  Må også få si at det i år, som tidligere år har vært et TOPP seminar – men jeg håper at det er room for forbedringer.

  Nå håper jeg, og forventer jeg å få se noen GODE forslag videre i debatten.

  Christer Ekqvist

  PS
  Jeg mener bestemt at man skal stå for sine meninger og standpunkter – bruk fullt navn.

  Like

 11. Hei Arne.

  Helt først vil jeg på det sterkeste beklage at jeg i avslutningssesjonen snakket om ditt blogg-innlegg og om hvordan det gikk inn på meg, de øvrige i LSBG styret og på flere av kundene og partnerne. Tilbakemeldingen med hva vi følte når vi leste innlegget burde selvsagt vært tatt på tomannshånd med deg på telefon, og ikke i plenum. Jeg snakket imidlertid først med flere av IBM Norges folk, og vi forsøkte å ringe deg – men når vi ikke fikk tak i deg steg adrenalinnivået ytterligere.

  Jeg tror ikke alle Lotus dedikerte lesere av bloggen din oppfatter blogg-innlegget som personlig sårende, men det gjorde mange av oss med lang fartstid i Lotus miljøet. Vi følte det som et usaklig slag under beltestedet, og stemningen var ganske opphetet i minuttene etter at vi ble kjent med dette i pausen rett før avslutningssesjonen.

  Jeg gikk så fra denne heftige diskusjonen og rett på scenen, og sinnsstemningen min der og da resulterte i at jeg la ut om frustrasjonen vår over blogginnlegget i plenum. I etterkant så ser jeg at det beste selvsagt hadde vært å ikke nevne innlegget overholdet, men bare avholdt trekningen og avsluttet vårseminaret på den verdige måten et så vellykket seminar fortjente!

  Derfor vil jeg også ovenfor alle som var til stede på seminaret, og øvrige i Lotusmiljøet som i etterkant har lest denne bloggen BE YDMYKT OM UNNSKYLDNING for at blodet steg til hodet på meg, og at frustrasjonen ble delt i plenum. Dette skulle overhodet ikke vært noe tema i den muntlige offentligheten selv om det var innenfor ”menigheten”, og det burde absolutt ikke vært i den skriftlige offentligheten for hele verden gjennom denne bloggen…

  Når skaden nå har skjedd, og jeg har beklaget min reaksjon så føler jeg at vi to er ”kvitt”, og vi bør legge dette bak oss, og i stedet se framover for å oppnå den suksessen for Lotus i det norske markedet som jeg er sikker på at vi begge ønsker!

  I stedet for å svare i full fart på blogg-innlegget så har vi i stedet tenkt oss om. Vi ønsker engasjement, konstruktiv kritikk og mennesker som ikke bare ”har det i kjeften”, men også er villig til å legge ned hardt arbeid for å skape gode resultater.

  LSBG styret har i etterkant av møtet diskutert innlegget og den heftige debatten det har skapt, og etter at vi altså har tenkt oss om i ro og mak, så har vi sett bort fra den provoserende stilen, de uheldige karakteristikkene og ikke minst avslutningen av innlegget som forårsaket denne opphetede debatten. Vi er ikke sikre på om det er lurt å ha denne debatten i det offentlige rom slik som blog-postinger tilsier, men når først debatten er i gang, så håper vi at vi med dette innlegget kan bidra til at debatten ikke skader Lotusmiljøet, men tvert i mot styrker det!

  Selv om vår medlemsgruppe og våre seminardeltagere har en rekke ulike profiler, så er vi klar over at det er en hard kjerne med landets fremste Lotus teknologer som alltid stiller opp på våre seminarer. Dette er imidlertid slik vi ser det en styrke og ikke et problem, selv om også vi har hørt sutringen fra enkelte partnere på at det er de samme kundene som møter hver gang, og at de derfor ikke vil ta seg råd til å sponse arrangementet, bidra med gaver til deltagerne eller stille med stand. Dette gjelder heldigvis bare noen i partnermiljøet, og årets utstillere var en viktig del i å sikre suksessen for arrangementet.

  Denne gangen var det også mange nye personer på arrangementet, som aldri har vært på et LSBG vårseminar/medlemsmøte tidligere og det gleder oss virkelig. På framtidige arrangementer så ønsker vi at denne positive trenden fortsetter – uten at noen faller fra.

  Vi oppfatter slett ikke våre ”kjernedeltagere” som noen som jobber med teknologi som er uinteressant for alle utenfor ”menigheten” eller som ”IT-nerder”, men tvert i mot som kompetente og dyktige fagpersoner som kjenner sin teknologi i dybden. De har imidlertid ikke kun øye for teknologien og de jobber i tett dialog med forretningssiden i sine virksomheter, slik at de er i stand til å realisere gode og effektive løsninger. Her har Lotus Notes spesielt, men også de øvrige Lotus løsningene fortsatt et fortrinn i markedet ved at det er så raskt å realisere ferdige løsninger. Utvikleren kan lage noe ferdig fra møte til møte med målgruppen og bruke tiden til dialog og samhandling med sine interne eller eksterne kunder – i stedet for å måtte sitte dag og natt på egenhånd i utviklingsmiljøet. Det er en utadvent profil på utviklere som initielt ønsker å jobbe med denne teknologien, og utviklerne som ”lever med Lotus” utvikler over tid flere fasetter enn utviklere flest. Mest sammenlignbart her er kanskje Microsoft Sharepoint, men fortsatt føler vi Lotus miljøet i LSBG er mindre ”bits-and-bytes” fokusert rundt teknologien og mer opptatt av å få innsikt i smart teknologibruk for brukerens og løsningen skyld – i stedet for teknologien i seg selv.

  Vi er veldig klar over at IBM Norge har mistet mange Lotuskunder i årene som har gått etter at sjefen for IBM SW Group (Steve Mills) kom med sin litt flåsete og uheldige uttalelse til pressen. Det ble skapt usikkerhet om Notes sin framtid, og dette fikk mange Noteskunder til å gå over til Microsoft, godt hjulpet av ”kvartalsdrevne IBM selgere” som ville ha inn Websphere, Workplace og andre ting som ga raske penger i kassa men som for kunden føltes som å bytte til hent annen teknologi uten å vinne noe mhp. løsningens innhold. Heldigvis er de dagene for lengst over og i dag har Javateknologien kommet inn som en del av Notes på en verdiøkende måte, men selvsagt benytter IBM sine konkurrenter seg av dette ”til evig tid”. Dessverre har også lite oppfølging av eksisterende kunder i Norge lagt markedet åpent for konkurrentene slik at utviklingen har vært slik den har vært.

  Selv om det altså har vært et betydelig frafall i det norske markedet, spesielt av kunder som brukte Notes kun som mail-løsning – så ser vi at Lotusteknologien er tett integrert i virksomheten hos våre faste seminardeltagere . Dette er heldigvis ikke fordi noen smarte selgere har lurt dem på lisens-siden, og de har brukt så mye penger at de ikke kan gå tilbake på investeringen, men tvert imot fordi de har realisert løsninger i virksomheten som gir reell effektivisering, samarbeid, produktivitetsøkning og forretningsmessig verdi.

  LSBG er en organisasjon som ønsker å fortsette med å spre suksesshistoriene. Vi ønsker å promotere det vi i styret, våre foredragsholdere og våre tilhørere mener er fantastisk teknologi fra IBM – samtidig ønsker vi å synliggjøre det som IKKE virker, slik at vi kan få det enda bedre i neste versjon. Vi ønsker at IBM Norge og IBM internasjonalt høyt og klart får høre krass men konstruktive kritikk- de gangene det er nødvendig! Heldigvis er det langt færre ganger vi er misfornøyd, enn vi er fornøyd, og det er derfor vi fortsetter å investere så mye arbeidstid og fritid i å sikre suksessen for Lotus hos norske kunder.

  LSBG styret oppfatter det imidlertid ikke som vår oppgave å drive salgsarbeid på nye kunder for IBM Norge eller IBM sine partnere.
  IBM må selv sammen med sine partnere ha markedsføring og arrangementer for å skape interesse i det generelle markedet for Lotusproduktene, men når interessen er vekket så bidrar vi gjerne. Det vil si at vi tar gjerne mot prospects som er i vurderingsfasen og som vil snakke med en eksisterende Lotuskunder eller delta sammen med eksisterende og nye Lotuskunder på våre seminarer, og vi skal gjøre alt vi kan for at de trives og blir nye brukere på Lotus! Vi ønsker alle nye medlemmer velkommen, ikke i stedet for de vi har – men i tillegg til 

  I våre strategisamtaler innad i LSBG styret, har vi denne våren sett på Cognos som en mulighet for å få med andre IBM brukermiljøer, og helt andre personer i kundenes organisasjoner inn i LSBG sammenheng. Her kommer man fra to innfallsvinkler som smelter sammen – og med den integrasjonen som vi ser skjer framover med Project Vulcan, så tror vi det kan gi Lotus i Norge en ny vår både hos nye og eksisterende kunder. Vi er imidlertid opptatt av at det skjer på en måte som ikke ødelegger noe for dagens medlemmer og tar gjerne mot konstruktive tilbakemeldinger fra alle som måtte ha ulike meninger om dette.

  Vi har et godt førsteinntrykk av den nye sjefen for Lotus Norge , Morten Meier. Han ville svært gjerne møte oss før vårseminaret, vi hadde et produktivt møte på kvelden etter et av våre styremøter. Han var selv var tilstede på LSBG vårseminar sammen med 9 ”gamle og nye” IBM’ere for å lære av foredragene, og møte sine kunder og partnere. Det har vi ikke alltid opplevd, men dette er akkurat slik vi liker å se IBM – fremoverlent, positiv, lyttende, kreativ og handlingsorientert. Vi kjenner naturlig nok ikke Morten så godt enda, men han virker på oss som en seriøs og dyktig kar.

  Vi håper han kan være i stand til å ta de takene som trengs for massivt å øke Lotus sin synlighet og markedsandel i det norske markedet, og der har han vår fulle støtte – selv om vi altså IKKE er IBM sine salgsressurser. Vi traff også et par unge og entusiastiske trainees som nettopp var begynt i Mortens team, og vi tror at denne ordningen, og det nye blodet i organisasjonen vil bidra til et resultat i Norge som vi alle ønsker – og som Lotus sin fantastiske teknologi fortjener!

  Forslaget fra Arne som hittil har druknet helt i debatten, gikk på å få inn flere strategiske innlegg og flere deltagere fra forretningssiden hos medlemmene på våre arrangementer. Dette ser vi på som et positivt innspill som vi i styret er helt enige i. Vi har hatt noen slike innlegg tidligere, og vi mener at også flere av årets innlegg har vært i denne retning – selv om de har vært vinklet ut fra at de skulle presenteres til et publikum med klar teknisk overvekt og interesse. Tilbakemeldingen der man ikke har gått i dybden på hvordan løsnigen har vært realisert har vært at det har vært spennende, men at man også vil ha litt ”teknisk kjøtt på beina”, så man kan bruke det til noe i praksis – og det er vel hele hensikten?

  ”Vår drøm” er å være i stand til å ha et tredje parallelspor på neste vårseminar der Cognos, Enterprise 2.0 og mer overordnede innlegg om andre temaer enn i dag råder grunnen. Imidlertid så trenger vi da flere sponsorer, sterkere engasjement fra IBM, dyktige foredragsholdere innen temaene og vi trenger personer som er villig til å investere betydelig fritid i å få dette til. Er DU som leser dette innlegget en slik person – så ta kontakt med oss. Vi skal hjelpe deg med å skape resultater i samarbeid med oss, enten det måtte bli i en arbeidsgruppe, eller som fremtidig LSBG styremedlem. Ikke føl at du må ha alle svarene for å melde deg, vi vil svært gjerne ha med sluttkunder i arbeidet og mange føler at det man holder på med kun er noe som gjelder dem og som ikke er ”avansert” nok for å ha allmenn interesse. Svært ofte viser det seg at man kraftig undervurderer seg selv og interessen akkurat DINE løsninger har hos andre virksomheter og hos partnerapparatet.

  Helt til slutt så har vi lyst å utfordre deg Arne og ta deg på ordet mhp. det du ”bringer til torgs”:

  1. Kan du med dine kontakter komme opp med slike ressurspersoner til oss – helst fra kundesiden som vil gjøre en slik innsats med å utvide (ikke erstatte) det fantastiske miljøet vi har i LSBG med disse aspektene?

  2. Kan du bidra til at IBM Norge satser på dette både faglig og økonomisk?

  3. Kan du komme til oss med nye kunder som nettopp har blitt, eller vurderer å bli Lotusbrukere slik at de kan bli kjent med oss og bli ”nye ansikter” på våre neste medlemsmøter?

  Vi er veldig takknemlig for om du gjør dette nå før sommerferien, og vi inviterer deg til å møte oss på sesongens siste ”fysiske styremøte” i juni for å legge fram det du har fått til – slik at vi i ferien og utover høsten kan jobbe videre med dette og få til det du foreslår i praksis!

  Det kommer ingenting ut av ”kos med misnøye”, men det kan komme mye ut av gode ideér, når man jobber knallhardt for å realisere dem!

  For min del er debatten her på blog’en ferdig etter dette innlegget, men jeg blir gjerne med på videre dialog i øvrige fora. La oss gjøre dette som begynte så galt for oss alle til noe positivt!

  ”Fremtiden skapes av engasjerte mennesker – som LSBG sine aktive medlemmer!”

  Vennlig hilsen

  Roger Johannessen – Leder i LSBG.

  Kontakt meg gjerne om du har kommentarer, støttte, kritikk eller andre synspunkter på:

  Mobil: +47 920 40 997
  E-post: roger@lsbg.org

  Like

  1. Takk for fint og saklig innlegg, Roger.

   At du lot din frustrasjon over mitt første innlegg komme til utløp i full offentlighet har jeg faktisk ingen problemer med. Så det har jeg glemt for lenge siden. I mitt hode er det en “ikkesak”.

   I motsetning til en del andre og helt anonyme debattanter har du også skjønt hva som er min egentlige agenda – nemlig å få i gang en debatt om hvordan vi alle kan bidra til å gjøre LSBG og det norske Lotus-miljøet enda bedre. Her har vi samme mål, både du og jeg. Men vi har kanskje hver vår stil, litt forskjellig utgangspunkt og litt forskjellige idéer.

   Det jeg har ønsket å sette på dagsordenen er å åpne for en litt annen type medlemmer og innslag på samlingene i LSBG for å bidra til en rekruttering av nye medlemmer. Og da mener jeg ikke, slik enkelte synes å tro, at det skal være i stedet for de teknlogiske sporene. Tverimot skal vi gjøre alt vi kan for å beholde den høye teknologiske fokusen. Men i tillegg mener jeg at skal vi utvide og utvikle med foredrag og seminarer som også forklarer hvorfor man bør bruke denne fantastiske teknologien. Jeg ser av ditt innlegg at ledelsen i LSBG nå, etter at denne debatten kom igang, flagger at de begynner å bevege seg litt i samme retning. Det synes jeg er helt utmerket.

   Jeg ser av innlegget ditt at dere tok kontakt med IBM-ansatte da dere hadde lest innlegget mitt. Det er nok å rette baker for smed. Alt jeg skriver på min blogg representerer kun mine egne meninger, ingen andres. Det er meg og ingen andre man skal ta kontakt med om man er uenig eller enig i ett eller annet jeg skriver på bloggen. Jeg ber dere, alle mine lesere, om å respektere at jeg i alle henseende har mine egne synspunkter og kun fremmer mine egne synspunkter. Jeg uttaler meg aldri på vegne av noen andre enn meg selv i dette forum!

   Til slutt vil jeg gjerne gi tilbakespill på dine tre utfordringer:

   Du vet jo utmerket godt at da jeg representerte IBM som en slags “liaison” overfor LSBG´s styre så var det nettopp disse oppgavene du nevner jeg jobbet aktivt med. Noen ganger lyktes vi med de felles mål vi satte oss, andre ganger ikke. Men IBM har stilt opp gang på gang og strukket seg så langt det har vært mulig. Både med sponsormidler og urolig mange dyktige foredragsholdere og toppfolk som reiser rundt halve jorden for å komme til LSBG´s arrangementer. IBM setter stor pris på LSBG. Det er ihvertfall min forståelse av det.

   De utfordringene du kommer med er det ikke jeg som privatperson som kan gjøre noe med. Min rolle er ikke lenger å representere IBM overfor LSBG. Jeg representerer heller ikke WPC overfor LSBG. Disse konkrete utfordringene må derfor henvendes til helt andre personer enn meg.

   Men som en topp engasjert Lotus-entusiast skal jeg selvfølgelig fortsette å bidra på min måte til å bringe LSBG videre inn i fremtiden. Det var også derfor jeg skrev denne nå så “famøse” artikkelen så provoserende. Den var ment som en “wake-up-call”. Derfor vil jeg også i tiden fremover fortsette å skrive engasjert om Lotus-miljøets liv og levned, på godt og vondt. På samme måte som jeg har gjort det i over 40 artikler hittil. Det er dette som er min selvvalgte rolle.

   Så håper jeg at debatten her kan fortsette i den retningen den nå ser ut til å utvikle seg, selv om du som LSBG´s leder flagger at du synes den bør fortsette i “øvrige fora”. Selv synes jeg slike debatter bør foregå i det offentlige rom der alle medlemmene kan bidra og være med. Det skaper langt mer engasjement enn når fremtiden skal skapes i “øvrige fora” eller “lukkede rom”.

   Men det er nå min mening!

   – arne

   PS! Tips til flere tema rettet mot forretningsområdene er sendt i egen epost!

   Like

Comments are closed.