Editor's Comments

– Powerpoint gjør oss dumme!


– Åh, nei! Ikke enda ett av disse dumme angrepene mot Microsoft, tenker du sikkert! Men denne gangen kan jeg glede deg over at jeg har tenkt å skrive om noe helt annet.

– Powerpoint gjør oss dumme! sier den amerikanske generalen James Mattis. Og i følge den amerikanske avisen New York Times er det en lang rekke amerikanske militære ledere som som er svært skeptiske til å benytte Microsofts presentasjonsprogram Powerpoint:

– We have met the enemy, and he is Powerpoint, er uttrykket som nå vandrer rundt i militære kretser. De mener at bruken av Powerpoint har tatt helt av og komplisert kommunikasjonen og gjort informasjon mer utilgjengelig enn tidligere.

Det er spesielt en presentasjon (se bildet) som illustrerer USA´s strategi i Afghanistan som har skapt frustrasjon, fortvilelse, spydige kommentarer og almenn latter i de militære styrkene.

– Når vi har forstått denne presentasjonen, så har vi også vunnet krigen, sier den amerikanske generalen McChrystal tørt.

Nå er det ikke nødvendigvis programvaren fra Microsoft de amerikanske hærførerne kritiserer. Det er bruken av slik programvare og slike presentasjoner generelt, de kritiserer fordi de mener det gjør informasjonen mer utilgjengelig og kompleks. Et kjent uttrykk i så måte er “Death by Powerpoint”. Når presentasjonen inneholder for mye detaljert informasjon, drepes budskapet.

Tre tusj og en flipover
Alle som har gått et godt kurs i presentasjonsteknikk vet at man sjelden skal presentere mer enn tre hovedbudskap. Det er det maksimale av informasjon hjernen til tilhørerne klarer å ta med seg når de går hjem.

Tenk selv over hva du husker best fra en presentasjon du har overvært nylig. Tre ting du husker mer enn andre dukker opp i hjernekassa di ganske raskt. Resten må du tenke litt over før du får det opp i pannebrasken, ikke sant?

Det enkle er det beste. Som oftest klarer du deg med en flipover og et par-tre gode tusjpenner (sånne som ikke har tørket ut)! Ta en titt på You-Tube eller SlideShare. Innrøm at de enkleste, gjerne håndtegnede, presentasjonene er de beste!

Misbruk av språk
Mange misbruker produktnavn og gør dem til generelle betegnelser på funksjner eller produkter og innretningen som kan komme fla de forskjelligste leverandører.

Hvor ofte sier du ikke at du skal vise en “powerpoint” når du egentlig mener at du skal vise en digital presentasjon? Powerpoint er et produkt som brukes til å lage og vise digitale presentasjoner. Produkter som OpenOffice og Lotus Symphony gjør akkurat det samme.

Har du boblebad hjemme og kaller det “Jacuzzi”? Da bruker du begrepene feil. Jacuzzi er et varemerke for en av mange produsenter av boblebad.

I USA bruker mange uttrykket “hoover the floors” når de skal støvsuge. Hoover er navnet på en produsent av støvsugere (vacuum cleaner). Vi sier vel ikke at vi skal Nilfiske gulvene?

I tidligere dager var kopimaskiner ensbetydende med at man benyttet en kopimaskin fra Xerox. Derfor oppstod uttrykket “xerox this paper”, mens det man burde sagt var “copy this paper”.

Hva om det å kjøre bil skulle hete “jeg skal ut og volvo”? Eller om du skulle skrive på datamaskinen din skulle hete “jeg skal microsofte”…

For min del foretrekker jeg å “macce”…

3 thoughts on “– Powerpoint gjør oss dumme!

  1. Presis!

    Husk at når man gjør om slike egennavn (produktnavn) til verb bidrar man til markedsføringen av produktet. Og det er vel ikke alltid tilsiktet, eller?

    Like

  2. Vi har faktisk noen her også som er godt innarbeidet..: Stillongs… er faktisk et registrert varemerke (Devold Stillings..)Men blir nok på samme linje som “to hover” i USA/UK – er ikke mange som vet at det er et varemerke og da blir det kanskje så som så med tanke på markedsføringen??

    Like

Comments are closed.