SharePoint eller Quickr – hva er enklest å bruke?


– Drag & Drop! Det er det som gjør susen når det gjelder enkel databehandling!

Microsoft SharePiont eller Lotus Quickr – hva er enklest? Og hvordan står det til med drag & drop funksjonalitet i disse to konkurrerende produktene? Svensken Karl Dettner har testet. Her er det han har kommet frem til:

Efter att jag har suttit och testat ett antal scenarios från två stycken olika klienter, där man sparar ett email till ett centralt lagringsställe via drag & drop, så är jag nu lite konfunderad.

Testen har gått ut på att man drar och släpper ett email från inkorgen till respektive leverantörs dokumentsystem. Dokumentsystemen är MS Sharepoint samt Lotus Quickr och de två klienterna jag har testat är MS Outlook 2010 och Lotus Notes 8.5.1 med connector integration mot bägge klienterna. Döm om förvåning när Notes gick segrande ur striden på MSFT egen hemmaplan!?

Jag har sökt men inte hittat någon glasklar information om hur Sharepoint 2010 hanterar detta med Outlook 2010, men enligt de forum jag har läst så verkar det vara samma som tidigare. Dvs, man kan inte dra och släppa ett email från Outlook (inkorg eller folder) till en Sharepoint folder list inom Outlook-klienten som standard! Fram t.o.m Sharepoint 2007 så är det helt klart på detta sätt. Detta förvånade iaf mig rätt mycket!? För att åstadkomma denna funktion så tror jag (rättelse?) att MSFT planerar att köpa en tredjepartsprodukt för att lösa, b.la, den funktionen. Det är Colligo som i just detta fall ska lösa detta (bland flera andra möjliga tredjepartsleverantörer skall tilläggas) åt MSFT.

Som jag visar i demon nedan så kan man dra och släppa ett email från både Lotus Notes och MS Outlook direkt till valfri folder i Quickr. I bägge klienterna så visas folderstrukturen som lista till höger om själva inkorgen, vilket ger en bra översyn av sina platser och foldrar. Jag visar även hur man kan dra och släppa ett email från Lotus Notes direkt till MS Sharepoint via en plugin som Mainsoft har skapat. Mainsoft har även en gratis plugin som motsvarar vad Colligo har för Outlook, som kallas Harmony, vilket även den gör det möjligt att dra och släppa email från Outlook till en Sharepoint folder. Harmony finns även för Google Docs. I dagsläget fungerar detta endast för MS Outlook 2007.

Som man ser av video´en: Drag & Drop – det er Lotus Quickr, det!

Tagged with: