IDC-rapport: Lotus er verdens ledende på sosiale plattformer


IBM Lotus er “Worldwide Marketshare Leader in Social Platforms Software”. Det er analyseselskapet IDC som sier dette i en nylig utgitt rapport. Rangeringen er basert på omsetning i 2009 (1).

I følge rapporten fra IDC var den totale omsetningen i dette markedet på 369,7 millioner dollar i 2009, noe som representerer en vekst på over 55 prosent.

Dette er første gang at IDC har publisert en rapport om markedet de betegner som “worldwide social platforms” basert på omsetning. I følge IDC fremstår sosiale plattformer som en av de ledende teknologi-trendene for organisasjoner. Dette baserer seg på erkjennelsen at mennesker – kunder, ansatte, samarbeidspartnere og leverandører – ser etter nye muligheter til å samarbeide, kommunisere og dele informasjon. Rapporten fastslår at sosiale plattformer er sentrert rundt, men ikke begrenset til, sosiale nettverks-applikasjoner som gir brukerne muligheter til å kontakte, dele og samhandle via internett basert på felles mål og interesser.

Gjør bedrifter fremoverlente og innovative
IBM’s samling av produkter og løsninger for samhandling, mashups og Web 2.0-teknologier, inkluderer blogger, digitale samfunn (interessegrupper), personprofiler, aktiviteter, delte bokmerker og en rekke andre funksjoner. Disse bidrar til at organisasjoner i alle størrelser kan arbeide smartere, bli mer fremoverlente og stimulere innovasjon.

I følge IDC er det som karakteriserer sosial programvare at de fremmer en transparent og autentisk toveis dialog som er åpen, synkron og ustrukturert.

– Sosial programvare hjelper organisasjonene å definere sin samhandlingsagenda, sier Alistair Rennie som er toppsjef for IBM Lotus. – Bruken av sosial programvare bidrar til å endre måten mennesker arbeider på og øker hastigheten på prosessene.

I følge en undersøkelse gjennomført av IBM sier 98 prosent av intervjuede toppsjefer at de må restrukturere måten organisasjonen deres arbeider på. Hver uke kaster hver ansatt bort 5,3 timer på ineffektive prosesser. Hver medarbeider bruker 2 timer hver dag på å lete etter adekvat informasjon og eksperthjelp innenfor organisasjonen. Sosial programvare kan bidra til å forbedre dette fordi den gjør det mulig å knytte sammen spredte arbeidsteam og gjøre dem i stand til å skape resultater raskere.

IBM har satt industristandarden for sosial programvare
I følge IDC inkluderer markedet for sosial plattformer IBM´s programvareløsninger som IBM Lotus Connections og også den nettsky-baserte løsningen LotusLive Connections.

IBM Lotus Connections er programvare som gjør det mulig for medarbeidere å utvikle og vedlikeholde kontakt med kolleger, respondere raskt på forretningsmuligheter ved enkelt å få tak i relevant ekspertise i nettverket. Her kan man også diskutere og utvikle nye, kreative idéer i flere interesse-nettverk og digitale samfunn både innenfor bedriften og med samarbeidspartnere utenfor.

LotusLive Connections er et sett av innovative Web-baserte tjenester for samhandling, kombinert med muligheter for sosiale nettverk. LotusLive Connections inneholder bl.a. fildeling, lynmeldinger, aktivitets-planlegging og sosiale og faglige nettverk.

Over 35 prosent av Fortune 100 selskaper har tatt i bruk IBM’s løsninger for sosial programvare. Blant noen av kundene finner vi Berlitz International Inc., Sogeti, Digital China Holdings Limited, og Rheinmetall AG. Også i Norge har en rekke bedrifter tatt i bruk disse løsningene. Dette dreier seg om små og store bedrifter med fra bare fire til mange tusen brukere.

(1) Kilde: IDC Worldwide Social Platforms Revenue by Vendor, 2007–2009, June 2010, IDC #223817 by Erin Traudt and Michael Fauscette.