Russland bytter til Linux på alle statens datamaskiner


Russland viser vei inn i den moderne dataverden og innfører Linux som operativsystem på alle statseide datamaskiner. Skiftet skjer allerede fra neste år!

Den russiske regjeringen håper å kunne innføre det de betegner som et nasjonalt operativsystem på sine datamaskiner. Man ønsker å begynne skiftet allerede fra starten av neste år, i følge en meddelse fra Russlands Ministerium for Presse- og Kommunikasjon til nyhetsorganet Moscow Times.

Operativsystemet, som skal benyttes av alle offentlige kontorer og statseide bedrifter, vil være 90 prosent basert på åpen kildekode og Linux, i følge “Deputy Communications and Press Minister” Ilya Massukh.

Operativsystemet er en del av programmet “Information Society” som regjeringen planlegger å innføre i september. Programmet vil bli støttet med 330 millioner dollar (10 milliarder rubler) per år og inkluderer også andre teknologiprosjekter som blant annet “digital regjering”.

Det nasjonale operativsystemet vil være ett av de første av en rekke målrettede programmer som regjeringen kommer til å godkjenne, uttaler Massukh. Ministeriet planlegger å legge prosjektet ut på anbud i begynnelsen av neste år. Man vil også sette i gang implementeringen av et nytt statlig epostsystem neste år.

Men den russiske regjeringen har enda større målsettinger for landets IT-utvikling. De ønsker også å utvikle en nasjonal søkemotor for å stimulere utviklingen av nye teknologier og øke konkurransen. Russlands regjering investerer 100 millioner dollar i programmet.