Manglende respekt for konkurrenter…


Noen av mine lesere påstår at jeg burde utvise mer respekt for mine konkurrenter. Ikke minst burde jeg slutte med det enkelte av dem i eposter mener er “mobbing” av Microsoft.

Og jeg kan godt si det med én gang: Microsoft lager en del god programvare. Og det er mange kunder der ute som sverger til Microsoft. Det har de min respekt for. Greit så langt.

Men jeg har ikke mye til overs for leverandører av noe slag, enten det er Microsoft eller andre, som gjør kundene avhengige av seg fordi de ikke benytter åpne standarder og som gjør at kundene må kjøpe all sin programvare fra en og samme teknologileverandør for å få full nytte av den.

Det er monopolisme. Og det er jeg imot enten det er programvare, alkohol. matvareomsetning eller politikk.

Men så var det dette med at jeg “mobber” Microsoft. Vel, jeg bringer til torgs en del stoff som ikke akkurat slår så pent ut for Microsoft. Kanskje er mine kommentarer farget av mitt ståsted. Det får man i så fall tåle. Klikker man seg inn på denne bloggen så vet man hva man får.

Men bringer jeg fakta, så bringer jeg fakta. Og da som oftest med kildehenvisning, så langt dette er mulig utfra prinsippet om kildebeskyttelse (som er et nedfelt journalistisk prinsipp).

Manglende respekt?
Så var det dette med respekt for konkurrenter da. Hva gjør Microsoft i så måte? La oss se på en video de nettopp har publisert på YouTube:

Hvorfor kommer Microsoft med en slik video som dette? Er det kun for å fremheve fortreffelighetene ved sitt eget betalbare produkt? Eller er det for å rakke ned på OpenOffice? Er dette etisk og fylt av respekt for konkurrenter og bare faktabasert? Eller er dette respektløs mobbing?

Microsoft frykter OpenOffice
Så hva er min mening om dette? Jo, dette er bekreftelsen på at Microsoft faktisk ser på OpenOffice som en reell konkurrent. De opplever problemer med å få markedet til å gjennomføre oppgraderinger til siste betalbare versjon i den takten de ønsker seg og budsjettene krever.

De opplever synkende grad av fornyelse av lisenser på MS Office og de opplever at stadig flere der ute, blant annet flere lands regjeringer og offentlige administrasjoner, tar i bruk gratis programvare som OpenOffice.

Jeg tror nok dette med respekt og eventuell mangel på dette er nokså likt fordelt, er det ikke?

4 Comments

 1. Microsoft fortjener pepper, de er tross alt en monopol-dømt bedrift både i EU og USA, og det er helt klart at de både har drevet med og fortsatt driver med endel ufine måter å operere butikk på. Personlig synes jeg dog at det er bedre måter å “ta” de på enn å diskutere antall bugfikser..det er jo så mye annet man kan gripe tak i 😉

  Like

 2. Det verste er at denne videoen lyver ikke. Jeg bruker selv Open Office, rett og slett fordi den møter behovene mine, men i min organisasjon er frustrasjonen enorm over Open Office. Spesielt det videoen sier om kompatibilitet med Open Office er sant. I hvert fall når det gjelder makroer i Excell, og presentasjoner i Powerpoint. Hadde senest i dag en sak på sistnevnte. Nå kan man jo si at dette skyldes at Microsoft gjør dette vanskelig med vilje, og det er sikkert sant, men det brur ikke brukerne seg om. Alt de vet er at de får masse problemer så lenge de ikke har Microsoft Office.

  Jeg er selv ansett av folk som å være en motstander av Microsoft. Det er ikke sant, men når leverandøren av vårt saks- og arkivsystem _tvinger_ oss til å bruke Internet Explorer og Office 2010, så er all uthenging av Microsoft fortjent. Det er en monopolisme som rett og slett er feil, feil, feil. Som ansatt på en IT-seksjon, så regner man med at strategien skal velge verktøyene. Hos oss, og svært mange andre, er det motsatt. Det er verktøyene som bestemmer vår strategi. Dette frustrerer meg enormt.

  Det er da det er spesielt frustrerende og skuffende at Open Office kommer til kort på de tingene videoen her nevner. For jeg _vil_ ikke bruke Microsoft Office. Brukerne mine ser bare at “alle andre” bruker det, og lurer på hvorfor vi skal være så sære. De ser ikke dette med monopol og at Microsoft og deres partnere dikterer it-seksjonen deres. Alt de vet er at Open Office lager trøbbel for dem i hverdagen.

  Jeg merker meg også at mange av de som er sitert i videoen er ikke-teknikere….

  Til slutt: Det videoen sier her om at brukergrensesnittet i Microsoft Office er uniformt og lett for brukerne å gjenkjenne er pisspreik. Vi har begynt å rulle ut Office 2010 hos oss, og allerede ropes det i gangene om opplæring, fordi grensesnittet er helt forandret. De gangene jeg har brukt Office 2010, så har jeg blitt mildt sagt frustrert. Jeg finner ikke noe lenger.

  Like

  1. Forskjellen på MS Office og OpenOffice er først og fremst det faktum at Microsofts dokumentformater ikke er åpne. Går du inn i et MS Office-dokument vil du se at det ligger applikasjonskode i selve dokumentet. Dette gjør dokumentet avhengig av å ha Microsofts applikasjon for å få fullverdig gjengivelse.

   OpenOffice benytter derimot prinsippet om at det ikke skal ligge applikasjonskode i dokumentet for derved å gjøre dokumentet uavhengig av applikasjonen.

   Det er her striden har stått og jeg var selv en kort periode medlem av standardiseringskomitéen som jobbet med denne saken i Norge. Sammen med et flertall medlemmer valgte jeg å trekke meg fra komitéen i protest mot at ledelsen i Norsk Standard lot seg styre av Microsoft´s manipulasjoner og uetiske metoder i dette arbeidet.

   Ved å legge applikasjonskode i dokumentene gjør Microsoft brukerne avhengige av deres programvare og skaper monopolsituasjoner som ikke er til fordel for kundene – verken teknologisk eller økonomisk.

   Microsofts strategi er å gjøre den ene applikasjonen avhengig av en eller flere andre applikasjoner for dermed å få solgt mer. Spør du meg er det vanvittig at ikke Konkurransetilsynet forstår hvordan Microsoft utnytter dette for å skaffe seg fordeler i konkurransen mot andre. Det er misbruk av markedsmakt, noe som er forbudt ved norsk lov.

   Jeg er ikke motstander av Microsoft, jeg er nemlig for fri konkurranse og derved også for Microsoft. Men jeg motstander av Microsofts metoder for å utnytte sin markedsmakt til egen fordel og skape konkurranse-vridende løsninger. Det er et faktum at Microsoft flere ganger er dømt for brudd på konkurranselovgivingen både i USA og i EU. Å bryte loven er kriminelt.

   Når du sier at leverandøren av saks- og arkivsystem tvinger dere til å bruke MS Office, så viser det hvilken akt Microsoft har over en del av sine samarbeidspartnere.

   Men mitt spørsmål er da: Hvilken makt har kundene over sine leverandører? Hvorfor krever ikke kundene at leverandørene skal bruke åpne formater slik at de som kunder selv kan velge hvilket kontorstøtte-system de vil bruke. Skal det være slik at om jeg kjøper en bil, så skal det bare være en type tilhenger jeg skal kunne kjøpe tild en bilen fordi bilen har et proprietært hengefeste?

   Var det meg som var kunden, så ville jeg brukt min kundemakt!

   Like

   1. Stå på Arne. Du mobber ikke MS men du gjør en enormt bra jobb med å få frem sannheten om verdens verste softwareprodusent.

    Like

Comments are closed.