Microsoft ikke så lønnsomt likevel…?


Med fare for at enkelte av mine lesere atter en gang vil beskylde meg for å mobbe Microsoft, kan jeg ikke holde meg fra å konstatere noen fakta.

Tar man en titt på aksjekursene over er det ingen lystig lesning for investorer i Microsoft-aksjer. Og leser man hva finansielle kommentatorer som f.eks. The Motley Fool skriver under tittelen What Is Microsoft, Anyway?, ja, så er det ingen lystig lesning det heller.

Lederflukt
De siste to årene har en rekke smartinger forlatt programvaregiganten til fordel for andre toppstillinger utenfor Microsoft. En rekke bloggere og kommentatorer både innenfor IT og finans spekulerer i årsakene. Senest i dag hørte jeg en podcast der man beskrev Microsoft som et selskap der man “sier Ja til sjefene og Nei til de ansatte”. Det kan altså ha noe med kulturen å gjøre.

Lav aksjeverdi
At ledere forlater selskapet behøver ikke bare å være en følge av en stivnet strategisk utvikling, men kan også skyldes at man ikke klarer å levere de resultatene aksjeeierne forventer. Ta en titt på hvordan aksjeverdien i de to selskapene IBM (grønn kurve) og Microsoft (blå kurve) har utviklet seg fra 2006 og frem til i dag. Jeg er glad jeg har plassert mine småpenger i IBM-aksjer.

Produktene svikter
Det er ingen tvil om at Microsoft vokser. Problemet er bare at de vokser altfor lite og på altfor få områder. Det er først og fremst Server and Tools Division som har en merkbar og konsistent vekst. Og ser man på hva selskapet egentlig selger av produkter så opplever vi at de stadig toner ned markedsføringen av flere av produktene sine. Enkelte av dem avlives nesten før de er kommet på markedet. Den store melkekua er og har vært Microsoft Office, men her opplever man stadig mer konkurransen fra gratisløsninger som Open Office og Lotus Symphony.

Microsofts største problem er i følge mange analytikere at de ikke har en klar strategi. De leverer produkter både til privatmarkedet og det profesjonelle markedet. De leverer også det man kan kalle kid´s stuff i form av spillbokser og annet tjafs. Dette medfører at man skrever for bredt og fokuserer for lite. Man vil være alt for alle – og blir ikke helt god på noe.

Den som ler sist..
Da IBM for noen år siden refokuserte og slengte ut PC-divisjonen ble de latterliggjort av Steve Ballmer. Men den som ler hele veien til børsen og banken er Sam Palmisano. Investorene som har kjøpt aksjer i IBM har god grunn til å smile de også med en meget sterk verdivekst på investeringene sine fra 2007 og frem til i dag. Kastet man seg på Microsoft-aksjene ble man med på en berg-og-dal-bane som stort sett gikk utfor med tyngdeloven som den største finansielle kraften. Deretter en liten bremsende opptur igjen, for så å flate ut på bakkenivå.

På tross av denne utviklingen fortsetter Microsoft i følge en kommentator på en podcast å være “en bedrift med fokus på fortiden og ikke på fremtiden”. Det gjør de ved stadig å endre og lappe på gamle teknologier enten det er operativsystemer eller kontorstøtte-verktøy. Og de gjør det ene produktet avhengig av det andre om brukeren skal få full effekt av begge programvarene. De binder kundene til seg for å mure dem inne og lukke ute konkurrentene.

Men de merker stadig vekk konkurransen fra åpne systemer både innen operativsystemer og kontorstøtte-programvare. Kanskje ikke faretruende nok ennå, men nok til at man lager kostbare kampanjer der man rakker ned på konkurrentene i stedet for å fremheve seg selv. Se tidligere artikkel her om Microsoft-videoen som hetser OpenOffice. Denne videoen er selve beviset på at Microsoft nå faktisk har begynt å frykte gratis-konkurrentene.

Det blir spennende å se fortsettelsen. Ikke minst å følge aksjene på børsen.

Money talks!

2 Comments

 1. Hei Arne

  Innledningen satt midt i blinken. Føler meg litt truffet selv om jeg aldri har kritisert deg for mobbing av Microsoft. Dette svaret handler heller ikke om mobbingen, men mer om hvordan den iblant drukner eventuelle nyheter fra Lotusverdenen.

  Du gjør en viktig jobb for Lotus-menigheten i Norge, og jeg vil takke deg for det. Det er naturlig å slenge innom bloggen i løpet av dagen.

  At du og andre Lotus-bloggere svarer på Microsoft-fud’en, og sparker litt tilbake, er viktig, nødvendig og underholdende.

  Problemet mitt er når det rett og slett blir for mye av det. Når det virker som en ryggmargsrefleks å kritisere alt – uavhengig av om det er områder der MS kjører ring rundt oss og “våre” produkter. Er det eksempelvis negativt at de kjører oppdateringer og bugfix så ofte? Klarer bare ikke å se det slik.

  Når du i et innlegg for en tid tilbake mobber MS for at at de ikke har noe som den siste versjonen av Notes har, og avslutter med “Outlook – sleng deg i veggen”. For så i neste innlegg skryte av en funksjonalitet man kan få ved å innstallere et tillegg man kan få tak i på OpenNTF. Denne funksjonaliteten har vært tilgjengelig i Outlook i mange år.

  Jeg sliter litt med å få frem det jeg mener her, men mitt problem er kanskje at en blogg rundt ett miljø som i perioder bruker såpass mange spaltemeter til kritikk av et annet fort kan fremstå som litt useriøst.

  Å innlede med “Med fare for at…” virker mer som et billig hersketriks enn noe annet. Du er en person med energi, mot og mange positive egenskaper. Å ta kritikk konstruktivt er kanskje ikke den fremste av disse.

  Like

  1. Hei og takk for tilbakemelding!

   Det er alltid bra med konstruktiv kritikk og meningsutveksling. Og ingenting er bedre enn at bloggen min skaper engasjement og debatt. Det er liksom meningen med hele greia.

   Men nå er det nå engang slik at jeg har et mål med denne bloggen og det er (som du selv bemerker) å være en motvekt mot feilinformasjon og myter rundt de teknologiene jeg personlig ivrer for. At noen har andre synspunkter enn meg er jo en selvfølge. Det ville være for gærnt om alle var enige – det ville bli et kjedelig samfunn det. Jeg er for mangfold også i den teknologiske verden.

   Så er det også slik at jeg noen ganger også tar feil. Selvfølgelig. Og det synes jeg er betryggende. Ingen kan alt og objektive sannheter finnes sjelden.

   Ditt poeng om at for mye kritikk av f.eks. Microsoft kan gi bloggen min et useriøst preg. Det kan godt hende du har et poeng der. I så fall er det noen medier der ute i nettskyen (også norske) som er i samme klassen men med et annet fortegn (uten at det skal være noen formildende omstendighet). Min oppgave er å være motvekten, å bringe den andre historien og forsøke (så godt jeg kan på min private tid) å bringe fakta der andre bringer FUD (Fear, Uncertainty & Doubt).

   Så får vi håpe at jeg med tiden kan vise deg at også det å ta konstruktiv kritikk er en positiv side hos meg. En måte å gjøre det på er jo nettopp å ha åpne spalter for leserne der de kan imøtekomme det de måtte være uenige i. Mine spalter er helt åpne, men redigeres i henhold til pressens etiske regelverk slik det er nedfeldt i Vær Varsom-plakaten.

   Ha en fin dag!

   Arne

   Like

Comments are closed.