News

Jeg hater Lotus Notes!


Ja, du har sikkert hørt ovenstående utbrudd fra en eller annen irritert person som sverger på at Lotus er noe gammal dritt som eksisterte i gamle dager. Noe som er utrolig gammaldags og tungvindt.

Men spør vedkommende når han eller hun sist brukte Lotus Notes – og hvilken versjon det var eller er. Spør dem også hvilke funksjoner i Lotus Notes de hater. Spør dem hvilke andre Lotus-produkter de kjenner til. Be dem også beskrive Lotus Notes – hva det er og hva det gjør.

Raskt finner du ut at de ikke har sett Lotus Notes på mange, mange år. De har bare sett en eldgammel klient som f.eks. versjon 4.5. Arbeidsgiveren deres har ikke oppgradert på flere år. De mener at Lotus Notes er et gammeldags epostsystem og ikke noe annet.

Med andre ord: De har ikke peiling. Kunnskapen deres om Lotus-produktene er på nullnivået. De siterer bare det de har hørt fra andre og tror på mytene om at Lotus er noe dølle greier som for lengst er forsvunnet fra markedet.

Enkelte ganger har jeg gjort forsøk på å informere om Lotus-produktene og hva dagens versjon av f.eks. Lotus Notes er. Men da er det som om de stikker fingrene i ørene og ikke vil høre. De vil ikke høre på en annen historie enn den som har befestet seg som en sannhet i hjernen deres.

Det er da du skal dra opp laptoppen og begynne å jobbe på den. Bruke Lotus-produktene slik at de ser deg arbeide med dem. Jeg har mange ganger sittet på en flyplass eller et fly der sidemannen plutselig er blitt oppmerksom på at jeg jobber med en programvare han ikke har sett før. Da benytter jeg sjansen til å vise herlighetene – alle de nytttige plugins – jeg benytter i min Lotus Notes-klient. Gjerne på min Mac Book Air eller iPad for den saks skyld.

I mitt hjerte er jeg evangelist. Og som de fleste andre predikanter er det min oppgave å frelse andre til å se lyset. Til å se at deres hverdag kan bli bedre og mer effektiv ved å ta i bruk moderne samhandlingsverktøy.

Kan du tenke deg å bli en evangelist? Da skal du lære deg å bli en superbruker av Lotus-produktene. Lære deg alle de smarte måtene å jobbe på – bli en skikkelig GTD’er (GTD = Getting Things Done). For bruker du f.eks. Lotus Notes på en smart måte kan du raskt bli mye mer effektiv en alle disse som tror epost er det eneste saliggjørende her i verden.

Lær kollegene dine å ta i bruk nye ting i Lotus Notes. Lær dem å tilpasse arbeidsflaten deres slik de selv ønsker den. Lær dem alle triksene som gjør ting enkle.

Du kan jo f.eks. begynne med å stikke innom denne bloggen med det snedige navnet Lotus Notes is cool. Her finner du mange tips om hvordan du kan tilpasse din Notes-klient. Og så kan du stikke innom bloggen til Lotus sin sjefsdesigner Mary Beth Raven som også presenterer en mengde tips med smarte funksjoner. Hennes tips finner du her!

Takk til Tommy Oustad for tips om Lotus Notes is cool!

4 thoughts on “Jeg hater Lotus Notes!

 1. Jeg bruker ikke selv Lotus Notes, men David Allen, opphavsmannen til GTD sverger selv til Lotus Notes. Han bruker en add-on kalt e-Productivity. Han demonstrerte Notes og e-Productivity for meg når jeg var i London i sommer. Lotus Notes er et imponerende sluttet økosystem som er som laget for Getting Things Done.

  Skulle ønske det var mer utbredt og enklere tilgjengelig for mindre bedrifter 🙂

  Like

  1. Jeg har tidligere jobbet som salgssjef i Time Manager International Norge og har også som selvstendig konsulent jobbet med kurs- og rådgivning innen “time management”, eller personlig effektivitet som jeg selv synes er et bedre begrep. Denne bakgrunnen er også nettopp en av grunnene til at jeg liker samhandlingsverktøyet Lotus Notes så godt. For meg er dette ikke et epostsystem, men er verktøy for å strukturere min aktiviteter, min kommunikasjon med omverdenen og gjøre meg selv mer effektiv.

   Filosofien til Lotus er at det er aktivitetene og samhandlingen mellom menneskene som skaper verdiene i bedriftene og organisasjonene – ikke dokumentene. De siste er bare dokumentasjon av aktiviteter, eller anvisninger for nye aktiviteter. Det er derfor jeg bruker Lotus Notes med alle sine plugins som gjør det lettere for meg å finne mennesker og ressurser, planlegge aktiviteter og delegere aktiviteter (ToDo-listen er det absolutt viktigste verktøyet), at jeg kan samhandle i sanntid, at jeg kan ringe direkte fra dette verktøyet alt dette og mer til.

   GTD-prinsippene er en metode jeg selv har benyttet i mange år – fakitisk lenge før jeg hørte om David Allen og hans GTD-metodikk. Jeg har også benyttet e-Productivity i min egen Notes-klient, men sluttet med den fordi den ikke holdt tritt med det moderne grensesnittet og de nye teknologiene (Web 2.0) Lotus Notes og de andre Lotus-produktene har tatt i bruk.

   Derfor benytter jeg andre verktøy som Things og OmniFocus på mine Apple-maskiner, min iPad og min iPhone. Aller helst ville jeg brukt ToDo i Notes, men irriterer meg over at den (foreløpig) ikke lar seg synkronisere med mine håndholdte enheter. Dessuten mangler den en del strukturelle muligheter som jeg finner i disse andre verktøyene.

   Men med å tenke litt smart og lage seg en struktur med grupper, kan man simulere prosjekter i ToDo-listen. Er man ikke fornøyd med å “snekre” til sin egen løsning i ToDo, kan man i stedet benytte Activities i Lotus Connections som en plugin i Notes-klienten, eller ta i bruk Activities i LotusLive.

   Det er ikke uten grunn at effektivitets-guruen David Allen også elsker Lotus Notes. Det er fordi den er så mye, mye mer enn ren epost.

   Selv mener jeg at bedrifter og organisasjoner som benytter Lotus Notes ikke henter ut full gevinst av investeringen sin dersom de ikke bruker Notes til annet enn epost. De tar ikke ut alle mulighetene i denne teknologien og de tar ikke opplæringen så alvorlig som de burde. Derfor ønsker jeg velkommen alle initiativer som innebærer “hvordan jobbe smartere med Lotus Notes og gjøre arbeidsdagen din lettere”.

   Når det gjelder utbredelse og enkel tilgang for mindre bedrifter så kan jeg fortelle at Lotus Notes har rundt 450.000 brukere i Norge. Dette er anslag. Og faktisk er Lotus Notes svært tilgjengelig også for små og mellomstore bedrifter i Norge. En Lotus Noptes brukerlisens (Express) som også inneholder Domino-server, Lotus Quickr Entry (dokumentlagring og fildeling), Lotus Sametime Entry (lynmeldinger), Lotus Traveler (mobil), IBM Mobile Connect (VPN-klient) og kontorstøttepakken Lotus Symphony (regneark, tekstbehandling og presentasjoner) koster bar knapt 1.000-lappen per bruker om man vil ha sin egen infrastruktur og egen server innomhus.

   Men en liten bedrift kan få akkurat det samme levert som et abonnement i nettskyen uten de vanlige kostnadene til drift, vedlikehold, hardware og egne IT-folk til å passe på det hele. Og det hele er faktisk både billigere, med flere funksjoner og bedre sammenskrudd enn lignende løsning fra Microsoft.

   – arne

   Like

 2. Utfordringen for IBM/Lotus er å fortelle markedet hvilket nydelig produkt de har å tilby. Hver gang Bill G tenker på å lansere ett eller annet møl, har har strammet opp troppene sine til å “gå ut og gjør alle IT-brukere til sine disipler”. IBM ligger i buskene og tør ikke vise seg. Hvorfor ikke? Det irriterer meg som trofast IBM supportør siden den første “slepbare” symaskinen og XT kom på markedet. Jeg trenger IBM i media for å “supportere” meg når jeg skryter uhemmet (å æ e Finnmarking så æ kainn dra han laaangt..).
  Kom igjen, vis frem herlighetene..

  Like

  1. Som gammel journalist har jeg for lenge siden innsett at pressen (ihvertfall store deler av den som skriver om IT), har sin egen agenda og sin egen oppfatning av verden. Jeg opplever også at de ikke er villige til å lytte eller sette seg inn i noe annet enn det de selv, utfra sin egen til tider begrensede kunnskapsplattform, mener er noe å skrive om.

   Men sånn må det nesten være så lenge vi har en fri og “uavhengig” presse. Det er redaktørene som bestemmer hva som skal på trykk, ikke vi som mener vi har gode historier å fortelle. Det som er litt underlig er at utenlandske IT-medier skriver mye mer om andre alternative teknologier enn deres norske søster-organer. Pussig?

   Gjør et søk på de norske IT-mediene og se hvor mange artikler de skriver om f.eks. Lotus-produktene og hvor mange de skriver om konkurrerende produkter. Du vil fort se trenden. Jeg gjorde det samme for lenge siden og presenterte resultatene på bloggen her. Det medførte et meget sterkt press fra flere hold om å fjerne artikkelen – pluss noen sinte eposter fra en IT-redaktør som karakteriserte denne bloggen som “tåkeblogg”. Det er hva vi kaller den åpne, frie presse…

   Like

Comments are closed.