Editor's Comments

Lotus Notes er 21-års jubilant


Den 7. desember i år var det 21 år siden Lotus Notes så dagens lys for første gang. Myndighetsdagen ble feiret uten de store fakter.

Lotus Notes er, sammen med Microsoft Oulook, en av de to epostklientene som “ruler” verden. Mens Microsofts epostløsning har store andeler både i det private- og profesjonelle markedet, har Lotus Notes først og fremst fotfeste i det profesjonelle markedet. Dette er en naturlig følge av at IBM (International Business Machines) kun satser på det profesjonelle markedet.

Fantastisk utvikling
Jeg har selv fulgt Lotus på nært hold i nesten 12 av disse 21 årene. Det har vært en fantastisk utvikling fra epostklienten Lotus Notes og kontorstøttepakken SmartSuite som hovedprodukter – til dagens situasjon der Lotus først og fremst er et varemerke for en rekke moderne og ledende verktøy innen digital samhandling.

Teknologisk ledende
Selve Lotus Notes-klienten har utviklet seg fra hovedsaklig å være en epostklient med kalender, til å bli en fullstendig plattform for moderne samhandling – og beskrives av analytikere i Gartner som fremtidens samhandlingsklient. Man har gått fra å være proprietær løsning som f.eks. Microsoft Oulook, til å bli en åpen plattform basert på åpne utviklingsverktøy, Java og åpne standarder. Lotus Notes kan i dag beskrives som den mest moderne samhandlingsklienten på markedet og leder an i den tekniske og strategiske utviklingen innen samhandling.

Mye mer enn epost
Men Lotus er ikke bare Lotus Notes. I dag er det en rekke produkter som løser en rekke forskjellige behov innen samhandling, fra deling av dokumenter, til sanntidskommunikasjon med webmøter, telefoni, video, digitale skjema, sosiale medier for profesjonelle organisasjoner, kontorstøtteløsninger, databaser, intranett, ekstranett og, ikke minst, et utall applikasjoner som løser spesielle behov hos kundene og som kjører på Lotus-plattformen.

Spesielt spennende er mulighetene den åpne plattformen gir til å benytte gratis plugins som er tilgjengelige på nettet. Mange av disse plugins, eller widgets, løser spesielle behov for kundene og gjør Lotus Notes-klienten til et svært åpent og fleksibelt rammeverk for skreddersøm av løsninger til kundene.

Profesjonelle sosiale verktøy
På den nye arenaen, sosiale verktøy, har IBM og Lotus tatt en klar lederposisjon i verdensmarkedet. Kundene har vent seg til å ta i bruk sosiale medier privat, så som Facebook, Twitter og LnkedIn. De benytter diskusjonsforum, blogger,  wiki´s og chatterom. De deler filer via nettet og sørger for tilgangs- og versjonskontroll. Alt dette har gjort at moderne mennesker har begynt å arbeide anderledes enn tidligere. Epost-bruken er i ferd med å synke og de sosiale mediene tar mer og mer over. Undersøkelser foretatt på 20.000 internettbrukere i USA viser at tiden de bruker til epost har sunket med rundt 28 % fra det ene året til det andre, mens bruken av sosiale medier har steget med 48 %.

Tatt egen medisin
Den samme tendensen har IBM forutsett og derfor utviklet lignende programvare for profesjonell bruk internt i bedriftene og organisasjonene – og mellom samarbeidspartnere både innenfor og utenfor brannmuren. De over 400.000 ansatte i IBM verden over har selv benyttet slike verktøy internt i mange år og har oppnådd store effektivitetsgevinster.

Ledende på sosiale verktøy
Lotus Connections har tatt markedet med storm og har opparbeidet seg til å bli en de facto industristandard innen profesjonell samhandling i “enterprise” som man gjerne kaller det profesjonelle markedet. Og det er ikke bare tradisjonelle Lotus-kunder som kaster seg på denne bølgen. En svært stor andel av kundene som tar i bruk Lotus Connections i sine organisasjoner er tradisjonelle Microsoft-kunder. En av dem er f.eks. den store og verdensomspennende Microsoft-partneren, Sogeti, som nå benytter Lotus Connections for å effektivisere kommunikasjonen og samhandlingen mellom fagfolkene sine på tvers av avdelinger og geografiske skillelinjer (les mer i en senere artikkel).

Suksess også i Norge
Også i Norge griper Lotus Connections om seg. Her har en rekke små og store selskaper tatte i bruk, eller er i ferd med å implementere, Lotus Connections i sine organisasjoner. Her finner vi kunder med fra 4 til 2.000 medarbeidere. Vi finner dem både innen finans, rådgivning, produksjonsindustri og oljeindustri. En rekke andre bransjer er også på vei til å ta i bruk disse moderne verktøyene.

Lotus i nettskyen
Lotus har også gått ut i nettskyen og leverer snart de fleste av sine løsninger også som tjenester. Med IBM´s LotusLive-løsning kan kundene nå fase ut egne epostservere og knytte seg til epost-tjenester i nettskyen, basert enten på såkalte webklienter (browser) eller lokalt installerte klienter. Hvilken epostklient man ønsker å benytte seg av, kan man selv bestemme. Eposten leveres i de protokoller kunden foretrekker.

Men også sosiale medier som webmøter, chat, diskusjonsforum, dokumentdeling, prosjektrom, databaser og en rekke applikasjoner og fagløsninger leveres som en tjeneste man abonnerer på. De som ikke kjenner LotusLive-konseptet bør søke på LotusLive på denne bloggen. De vil da finne både beskrivelser og video´s som viser mer av konseptet. Vil man ha en live demo er det bare å ta kontakt med undertegnede blogger som benytter LotusLive hver eneste dag, både privat og profesjonelt.

Flere nyheter kommer
Den som savner kontorstøtteprogram i nettskyen kan snart vente seg en overraskelse fra IBM. For prosjektet er allerede i gang under arbeidstittelen “Project Concord”. Om jeg skal tippe så vil LotusLive om ikke altfor lenge tilby både tekstbehandling, regneark og presentasjoner som en del av sine nettskyleveranser. Jeg har sett tidligere demoer av hvordan f.eks. tekstbehandlingen virker og jeg må si det er ganske imponerende når flere personer kan skrive i samme dokument i sanntid!

Det er med andre ord en sprek og allsidig 21-åring som nettopp har feiret bursdag. Og som 21-åringer flest har man livet foran seg med mange spennende opplevelser foran seg. For egen del vil jeg si det har vært utrolig fasinerende å følge denne jubilanten fra tenåringstiden frem til voksen myndighetsalder.

Gratulerer med jubileet, Lotus! Verden ligger åpen foran deg. Gå ut og forsyn deg av livet!