Velkommen til mitt hjemmekontor…!


En “hjemme-hos-reportasje” på hjemmekontoret? Er det så interessant da? Neppe, men kanskje litt interessant å observere maskinparken og hvilke verktøy jeg bruker?

Mitt hjemmekontor og kanskje også "gutterom"...
Bildet over viser mitt hjemmekontor. De to grå boksene til venstre på veggen er overspenningsvern for å beskytte datautstyret mitt mot “poffer” i energiforsyningen når lyn og torden ferdes over landskapet her i Østfold hvor jeg bor. Og det er ofte.

Dominoserver
Skjermen og tastaturet lengst til venstre tilhører en server som står under bordet. Den er spesialbygget av den lokale PC-Doktor´n og gjør ikke annet enn å drive en Dominoserver. Stillegående og rask med 500 GB lagring.

Hvilende jobbmaskin
Neste skjerm (den med sjøstjerna på) er koblet til en dockingstasjon med en Lenovo Thinkpad som jeg benytter i jobben når jeg har behov for å bruke operativsystemet Windows 7 (det blir sjeldnere og sjeldnere). Denne maskinen er selve grunn-utrustningen man får utdelt i IBM. Som “IBM-soldat” kaller jeg den min “AG 3”.

Daglig jobbmaskin
Deretter følger min nyeste anskaffelse, en Mac Book Air med SDD disk, som jeg benytter i mitt daglige arbeide når jeg er på farten utenfor hjemmekontoret. Den er superlett, superrask og superliten. Faktisk får den god plass i en bitte liten A4 dokumentmappe. Jeg betrakter den som mitt lille håndvåpen. For å få litt større skjermbilde har jeg koblet den til en gammel flatskjerm på hjemmekontoret.

Arbeidshest for tunge oppgaver
Deretter følger den store arbeidshesten min, en 27 ” iMac med 1 Terrabyte lagringskapasitet. Dette er en maskin jeg elsker over alt annet! Her har jeg alt jeg trenger! Og jeg har superkontroll over flere vinduer samtidig med den gigantiske skjermen!

Lommeverktøy
Foran den store iMac´en står min iPad og iPhone i hver sin lille dockingstasjon. Det er både 3G og wireless i iPad´en slik at den alltid har tilgang til nett. Dockingen til iPad´en har også et innbygd ekstra batteri som kan gi den strøm til en hel ukes ekstra drift.

Trådløs prat
Foran taststuret til iMac´en ligger mitt trådløse hodesett fra Logitech. Med dette kan jeg holde samtalene gående selv om jeg stikker en tur ned på kjøkkenet og henter en kopp kaffe. I tillegg har jeg en IP-telefon som er mitt hjemmekontors “fast-telefon”. Den er mest til backup når mobilnettet faller ut. Det er dekning her, men den er så dårlig at samtalene på mobilen ofte faller ut.

I et skap har jeg også en stasjonær Compaq som jeg forsøker å kvitte meg med, men som ingen vil ha ettersom den ikke har grafikk-kort som egner seg for spill. Antar jeg setter den i drift igjen for å leke med Linux.

Operativsystemer
På Domino-serveren og Think Pad´en kjører jeg Windows 7. Men det er også den eneste programvaren jeg har fra Microsoft. Begge disse maskinene kunne jeg portet til Linux, men det får komme senere. Mac´ene mine går selvfølgelig på siste versjon av Mac OSX.

Bruksprogramvare
Jeg bruker selvfølgelig Lotus Notes 8.5.2 både på Windows 7 og Mac OSX. Lotus-produktene kan som kjent benyttes på de aller fleste plattformer, også Linux. Så er også denne fantastiske samhandlingsapplikasjonen den mest brukte programvareverktøyet mitt på alle de tre arbeidsmaskinene mine.

På ThinkPad´en bruker jeg siste versjon av Firefox (ofte betaversjon). På Mac´ene, iPad og iPhone bruker jeg Safari. Det er greit for da synkes alle oppsett, adresser og bokmerker via MobileMe.

Kontorstøttepakken min er selvfølgelig Lotus Symphony 3.0 på alle maskinene unntatt iPad og iPhone. Jeg kjører helst Lotus Symphony 3.0 integrert i Notes-klientene mine. Liker å ha mest mulig samlet i ett og samme brukergrensesnitt for å spare skifting mellom applikasjoner og vinduer.

Møter med eksterne samarbeidspartnere skjer svært ofte via LotusLive Meetings som jeg kjører enten fra Mac eller ThinkPad – avhengig av hva jeg skal vise. Fildeling skjer via LotusLive Files. Det fine med LotusLive er at alt skjer kun med bruk av en browser.

I jobb bruker jeg alltid Lotus-produktene, men privat har jeg en del andre produkter jeg benytter og som jeg kan ta i bruk fra alle maskinene og håndholdte enheter uansett hvor jeg befinner meg.

Dropbox benytter jeg for å lagre filer i. Det fine er at jeg kjapt kan opprette en mappe som jeg deler med en annen og bare dropper filen som skal deles med vedkommende inn i denne. Jeg har Dropbox installert på alle mine enheter slik at jeg alltid får tak i filene mine. Det gjelder alle Mac´ene, ThinkPad, iPad og iPhone.

Evernote er en annen applikasjon jeg ikke klarer meg uten. Med en liten plugin både i Firefox og Safari er dette et fantastisk verktøy for å ta vare på notater, webklipp, filer, bilder, lydopptak – you name it. Evernote har jeg på alle enheter, både stasjonære, bærbare og håndholdte, uansett plattform. Og har jeg ingen av enhetene tilgjengelig låner jeg bare en browser av noen andre.

Things heter applikasjonen jeg bruker for å holde oversikt over alle mine aktiviteter. Denne applikasjonen synkes mellom alle mine Apple-maskiner og håndholdte enheter. På den måten kan jeg styre aktiviteter og prosjekter etter GTD-prinsippet (GTD=Getting Things Done) og få kontroll med alle aktivitetene. Helt siden jeg jobbet i Time Manager International for mange år siden har jeg vært frenetisk opptatt av å systematisere aktiviteter og gjøremål. Faktisk benytter jeg ikke To-Do-listen i Lotus Notes til dette. Det skyldes først og fremst at denne foreløpig ikke kan synkroniseres til håndholdte enheter, men også at jeg har behov for sub-to-do´s for å holde styr på prosjekter. Jeg kunne brukt LotusLive Activities til dette, noe som ville vært bedre når det gjelder samhandling med kolleger. Men, så var det dette med synkroniseringen med de håndholdte igjen. Så snart dette er fikset fra IBM sin side vil jeg migrere til Lotus-løsningen.

1Password heter applikasjonen jeg bruker til å holde orden på alle passord og tilgangsidentiteter. Det fine med denne applikasjonen er jeg har den både på Windows og Mac OSX og på alle enheter, også håndholdte. Dataene synkes mellom enhetene via Dropbox og derved har jeg alltid kontroll og tilgang til disse dataene uansett hvor jeg befinner meg og hva slags maskinvare jeg benytter.

Trådløst nett i bilen
I bilen har jeg også trådløst nett. Der har jeg festet en boks fra ICE som henter inn internett fra det gamle NMT 400 nettet som har dekning hver minste lille krok av landet. Denne boksen gir meg et trådløst nett inne i bilen og sikkert i hundre meters omkrets av bilen også. Det betyr at jeg ikke er avhengig av dårlig og tregt 3G-nett når jeg er på farten. Boksen fra ICE går både på 220 og 12 volt. I tillegg har den batteri som varer 3 timer. Fantastisk!

Musikk og podcast
Musikken min lagrer jeg selvfølgelig i iTunes på den store iMac´en min. Et par ganger i uken synkroniserer jeg en iPod Classic som jeg har i bilen, koblet opp til touch-displayet på dashbordet. Den har plass til 40.000 låter, men jeg har bare 4.000, foreløpig. Imidlertid er det mest suverene med denne iPod´en at jeg bruker kjøretiden min (en time hver vei) til faglige oppdateringer – jeg abonnerer nemlig på en rekke interessante podcast – både jobb- og privat-relatert.

Bilder
Mine foto lagrer jeg i Aperture som er et program for lagring og behandling av bilder på Mac. Selv om jeg har en yrkesutdannelse som fotograf, er jeg ikke lenger så opptatt av bildebehandling som tidligere. Så det blir mest å samle råbildene på ett sted og hente dem når jeg en sjelden gang trenger dem.

Weblinker
Linkene og bokmerkene min samler jeg på Delicious. Jeg har en plugin i både Safari og Firefox som jeg klikker på når jeg vil ta vare på en ny link. Så kan jeg også nå linkene mine via en browser når jeg ikke har mine egne verktøy foran meg. Skal jeg dele linker med kolleger gjør jeg dette med en plugin i browserne mine som legger linken rett inn i Lotus Connections.

Økonomi
For å styre min egen privatøkonomi benytter jeg Quicken Essentials. Det er en egen applikasjon for privatøkonomi på MacOS-plattformen. Tidligere har jeg i en årrekke benyttet Quicken for Windows (som faktisk var mye bedre enn Mac-utgaven). Uansett kan jeg med denne applikasjonen ha stålkontroll på økonomien og hente ut en hel rad av analyser som gir meg full oversikt over hvor hullene i økonomien er (datamaskiner og for mye programvare).

Backup
Joda, jeg tar backup. Hver eneste dag. Mac´ene mine lagrer automatisk på en Apple Time Machine med trådløst nett og 1 Terrabyte lagringskapasitet. De andre maskinene mine har hatt egne separate backupløsninger, men disse harddiskene strøk med ved et lynnedslag. De vil bli erstattet senere.

Nettverk
Hjemme bruker jeg et kryptert trådløst Apple-nettverk. Kabelen inn i veggen får jeg via min Get Kabel TV-løsning der jeg har Extreme-pakken med inntil 25000 kbps nedlastning og inntil 2000 kbps opplastning. Den såkalte fast-telefonien går også via TV-kabelen.

Telefoni
Jeg har integrert Skype i de fleste applikasjoner der det er mulig. Skype synkroniserer også med adresseboken min slik at den alltid er ajour på alle enheter – også iPhone. Skype er også integrert i LotusLive.

Integrert i Lotus Notes benytter jeg normalt Lotus Sametime Unified Telephony, men denne får jeg ikke benyttet så lenge jeg har permisjon fra IBM.

Så er det hjemmekontor-telefonen min som går på IP via TV-kabelen og bredbåndet. Dessuten en iPhone med Netcom-abonnement.

Takk for besøket!
Håper det var ok å besøke meg i min hjemlige “hule”. Håper det ikke var for selvopptatt, men at noen av dere fikk et og annet nyttig tips. Kanskje har du et helt annet oppsett på ditt hjemmekontor og ønsker å dele dine smarte triks med leserne av denne bloggen? Ta kontakt!

Her er noen linker til programvare jeg benytter meg av:

Dropbox
Evernote
Lotus Symphony
Aperture
Firefox
Safari
Quicken
1Password

2 Comments

Comments are closed.