Et spennende år ligger foran oss


Vi er nå i ferd med å legge bak oss 2010. For meg ble det ble et begivenhets rikt år både privat og profesjonelt. La oss ta det siste først.

Største delen av 2010 har jeg tilbragt utenfor IBM på lønnet permisjon hos en av IBM’s viktigste programvareforhandlere, Workplace Consulting. Det har vært en svært lærerik tid, for en som har arbeidet i det store tunge IBM-systemet i en årrekke, å jobbe i en mindre, men svært fokusert bedrift. Et gammelt ordtak sier at man “kjenner ikke en indianer før man har gått 10 mil i hans mokkasiner”.

Det fineste ved å jobbe i Workplace har vært å kunne ha en så nær og annerledes kontakt med kundene. Men ikke minst den utrolig fine gjengen av kolleger. Selv om jeg skal jobbe der også i hele januar, synes jeg det er på sin plass å takke dem alle sammen for en utrolig fin tid sammen! Takk!

Så blir det spennende å se hvilke oppgaver jeg får når jeg går tilbake til IBM i februar.

På utsiden

Det har vært interessant å se IBM fra utsiden. Store tunge blå er ikke så veldig oversiktlig fra utsiden, og er nok ikke det fra innsiden heller, men samtidig må jeg kunne si at det aldri har stått på viljen til den enkelte IBM’er om man ikke har nådd fram med alle sine ønsker og idéer. Det er en utrolig positiv glød og stå-på-evne hos IBM’erne.

Kort oppsummert kan jeg si at det er to ting jeg kan si om IBM etter å ha vært på utsiden et års tid:

1) De har fantastiske produkter.

2) De har akkurat den rette strategien for fremtiden og videre produktutvikling.

Nye arbeidsmetoder

For noen år siden leste jeg noen interne analyser som viste at verden ville forandre seg betydelig i årene som kom. Medarbeiderne i bedrifter og organisasjoner ville begynne å ta i bruk nye arbeidsmetoder og verktøy. Epost ville være et stagnerende marked, mens nye sosiale verktøy ville overta sakte, men sikkert.

Dette gjorde at jeg for fire-fem år siden i mine foredrag fremmet påstanden om at epost ville bli gammeldags. Det var ikke fritt for at folk lo litt av meg den gang. Epost gammeldags? Det var jo det viktigste kommunikasjonsmidlet de hadde!

Noen av dem ler fremdeles. Men for dem er toget allerede gått. Undersøkelser gjort på internett-brukere i USA viser at bruken av epost gikk ned med 28% fra 2009 til 2010, mens bruken av sosiale medier gikk opp 48%.

IBM med riktig strategi

At IBM skjønte dette allerede for mange år siden har også bidratt til at selskapet har et stort forsprang på sine konkurrenter når det gjelder å ta i bruk nye og innovative arbeidsmetoder. Ikke bare har IBM brukt sosiale medier internt i mange år allerede, de ser også konkrete resultater både økonomisk og effektivitetsmessig av denne strategien.

På tilbudsiden mot markedet er IBM den absolutt ledende aktøren når det gjelder sosiale samhandlings-verktøy. Lotus Connections har allerede etablert seg som en industristandard og er “kongen på haugen” når det gjelder markedsledelse. Riktignok har Microsoft etablert en sterk posisjon innen epost (et synkende marked) og dokumentlagring med Sharepoint.

Men selv bedrifter med sterk Microsoftplattform begynner nå å se på samhandling og sosiale verktøy fra IBM – ikke minst Lotus Connections som etablerer seg i den ene Microsoft-borgen etter den andre. Selv en av Microsofts største partnere i konsulentbransjen, Sogeti, har nå tatt i bruk Lotus Connections og integrert dette med Microsofts Sharepoint. Toppledelsen av Sogeti sier selv at Lotus Connections har revolusjonert deres måte å samarbeide på og at man nå klarer å utnytte selskapets totale kompetanse på en langt bedre måte enn ved bare å dele dokumenter.

Den måten vi arbeider på er altså i ferd med å endre seg betydelig. Medarbeidere i dag er vedig fortrolige med de sosiale mediene de benytter privat. Og de etterlyser slike verktøy også på jobben nettopp fordi dette er effektivt.

Nye Lotus Notes?

Og her er vi nettopp ved noe spennende. IBM har et prosjekt på gang som heter prosjekt Vulcan. Dette er av enkelte betegnet som nye Lotus Notes, men det stemmer nok ikke. Vulcan er ikke et produkt, men et konsept som knytter sammen en rekke forskjellige samhandlingsverktøy i ett felles grensesnitt som er lett gjenkjennbart fra sosiale medier man er vant til å bruke privat.

Med dette integrerende grensesnittet vil man kunne arbeide med akkurat de verktøyene som passer den enkelte medarbeider, den enkelte avdeling, den enkelte bedrift eller organisasjon. Alle verktøyene og samhandlings-kanalene blir samlet på ett sted og integrerer sømløst med hverandre.

Deltakere på Lotusphere 2011 i januar kan glede seg til nærmere presentasjoner av konseptet.

Gjennombrudd i nettskyen

Også innen “cloud computing” eller nettskyen som vi kaller det på norsk, har IBM gjort et stort gjennombrudd i året som gikk. Med sin LotusLive løsning med tjenester levert via internett-kabelen, kan bedrifter i løpet av få dager få sitt eget sosiale nettverk med alle de verktøyene man kjenner igjen fra forbrukermarkedet. Ingen programvare skal installeres og arbeidstid som medgår til oppgraderinger, vedlikehold og annet plunder og heft, er så godt som helt borte.

LotusLive har allerede over 140 millioner brukere verden over og har gjort en eventyrlig suksess. Stadig kommer nye tjenester til og en rekke kunder tar i bruk LotusLive i nettskyen kombinert med egne løsninger i hybridløsninger.

120-års jubileum

Også i mitt private cyberspace har det skjedd ting som har betydd mye for meg personlig. Jeg har jo fire voksne barn og tre barnebarn. I sommer feiret tre av oss tilsammen 120 år.  Vi slo oss likegodt sammen og feiret. Jeg, gamlingen, fylte 60, den eldste datteren min fylte 40 og den yngste datteren min fylte 20. Hele familien samlet rundt langbordet. Fantastisk! Familie betyr utrolig mye for meg!

De som forventer å se meg på Lotusphere i januar kan jeg glede med at jeg blir hjemme i gamlelandet. Det er bare en ting som for meg er viktigere enn Lotusphere – og det er barnebarn. Jeg får nemlig mitt tredje barnebarn med forventet ankomst 30. januar!

En morsom fyr sa en gang at om han hadde visst hvor morsomt det var med barnebarn ville han fått dem først!

Men det er mer enn barnebarn som er en positiv følge av alderen og det er at man blir litt klokere, litt mer uanstrengt, litt mer sikker og erfaren. Og så er det ikke alt man gidder å høre på av tullprat lengre…

“Age means nothing, unless you are a cheese!” – Billie Burke (1885 – 1970)


Godt Nytt År!

PS!

Forøvrig gir det en deilig følelse å kunne bruke romjula på å fakturere ut en 4-5 millioner kroner ekstra i IBM-lisenser og konstatere at kunder med 4 – 5.000 brukere forlenger sine avtaler på Lotus-siden for flere år fremover! Noen har skjønt hvor fremtiden er…