News

Microsoft kjøper Skype – er det på tide å logge av?


I morgentimene i dag bekrefter mediene at Microsoft kjøper Skype. Skal Microsoft nå også ta kontroll over telefonsamtalene våre?

Jeg har i årevis benyttet Skype med stor glede. Det har høynet min effektivitet og det har gjort at jeg har kunnet holde nærkontakt med ungene mine og barnebarna mine selv om de bor spredt rundt om i landet. For meg har Skype vært en velsignelse.

I dag kom altså meldingen om at Skype kjøpes av Microsoft som har lagt mange, mange milliarder på bordet for å få kontrollover telefonileverandøren. Fordi jeg altså er en prinsipiell motstander av monopoler av enhvert art, politisk, religiøs eller kommersiell, må jeg igjen vurdere mitt forhold til en teknologileverandør (jeg har en tendens til å støtte opp om alternativene til de store gigantene – f.eks. kjøper jeg kun melk fra Q-meieriene…).

Analytikere uttaler i dag på BBC (jeg hører mye på utenlandske nyhetssendinger) at Microsoft har tatt dette grepet fordi de trenger å bli mer dynamiske. De trenger en ny giv og nye tankeganger. Deres egne løsinger begynner å se tendenser til nedgang i omsetning. På mobilmarkedet har de vært en av de store taperne og har derfor kjøpt seg inn i Nokia (som heller ikke har utvist særlig mye nyvinning og dynamikk de siste årene). Nå kjøper de seg altså inn i IP-telefoni-segmentet.

Børsen reagerer negativt på oppkjøpet. Microsoft-aksjen sank tvert da nyheten ble kjent, mens eBay-aksjen steg fordi selskapet som en av eieren til Skype kan cashe ut store gevinster på transaksjonen.

Selv skal jeg “selge” meg ut av Skype så snart jeg har funnet et godt alternativ.