Aftenposten bekrefter Facebook-nedgang


I går skrev jeg om at Facebook og en del andre forbruker-rettede sosiale medier opplever sterk nedgang i veksten. I dag bekrefter Aftenposten den samme tendensen i en stort anlagt artikkel på kultursidene.

Avisen viser til forskning som bekrefter at bruken av sosiale medier begrenses av hjernebarkens størrelse. Allerede på 90-tallet kom den britiske antropologen Robin Dunbar frem til at mennesket kunne ha stabile sosiale relasjoner med mellom 100 til 200 andre mennesker. Dette bygget på en studie av våre fundamentale sosiale evner. Her fant man en sammenheng mellom størrelsen på en spesiell del av hjernebarken og hvor store stabile sosiale grupper det enkelte primatet inngår i. Senere har annen forskning av bl.a. Twitter vist lignende resultater.

Aftenposten har også gjort en enquete blant en håndfull yngre mennesker som alle uttaler at de nærmest i begynt å gå lei av Facebook og nå beveger seg mot andre sosiale medier. Det uttales årsaker som at man er lei av å lese intetsigende meldinger om at folk skal drikke kaffe eller har hatt sin sjette urinveisinfeksjon. Andre oppgir at de er lei av å lese “fasadeglatte” meldinger om tilsynelatende vellykkede liv, selv om man vet at de færreste opplever så ekstremt perfekte liv som de vil ha det til på Facebook. Som en av dem sier: – Jeg vil se, høre, ta på, le sammen med andre mennesker!

Jeg kan ikke annet enn å si meg helt enig. Selv har jeg nå vært uten Facebook i snart to måneder og jeg føler meg faktisk tettere på livet enn noensinne før. Men samtidig har jeg også sett betydningen av å ta i bruk de sosiale samhandlingsmetodene i en profesjonell sammenheng, der det først og fremst er det faglige som har en viktig betydning for utviklingen av min egen kunnskap og mitt eget kontaktnett som jeg kan ha nytte av i jobben.

Når det gjelder dette temaet synes jeg mediene er helt fraværende og dels uvitende. Jeg har selv for lenge siden forsøkt å henvende meg til f.eks. Aftenposten om å ta opp dett temaet, men ble avvist med beskjeden om at det var lite interessant – ihvertfall for kulturavdelingen…