News

Aftenposten bekrefter Facebook-nedgang


I går skrev jeg om at Facebook og en del andre forbruker-rettede sosiale medier opplever sterk nedgang i veksten. I dag bekrefter Aftenposten den samme tendensen i en stort anlagt artikkel på kultursidene.

Avisen viser til forskning som bekrefter at bruken av sosiale medier begrenses av hjernebarkens størrelse. Allerede på 90-tallet kom den britiske antropologen Robin Dunbar frem til at mennesket kunne ha stabile sosiale relasjoner med mellom 100 til 200 andre mennesker. Dette bygget på en studie av våre fundamentale sosiale evner. Her fant man en sammenheng mellom størrelsen på en spesiell del av hjernebarken og hvor store stabile sosiale grupper det enkelte primatet inngår i. Senere har annen forskning av bl.a. Twitter vist lignende resultater.

Aftenposten har også gjort en enquete blant en håndfull yngre mennesker som alle uttaler at de nærmest i begynt å gå lei av Facebook og nå beveger seg mot andre sosiale medier. Det uttales årsaker som at man er lei av å lese intetsigende meldinger om at folk skal drikke kaffe eller har hatt sin sjette urinveisinfeksjon. Andre oppgir at de er lei av å lese “fasadeglatte” meldinger om tilsynelatende vellykkede liv, selv om man vet at de færreste opplever så ekstremt perfekte liv som de vil ha det til på Facebook. Som en av dem sier: – Jeg vil se, høre, ta på, le sammen med andre mennesker!

Jeg kan ikke annet enn å si meg helt enig. Selv har jeg nå vært uten Facebook i snart to måneder og jeg føler meg faktisk tettere på livet enn noensinne før. Men samtidig har jeg også sett betydningen av å ta i bruk de sosiale samhandlingsmetodene i en profesjonell sammenheng, der det først og fremst er det faglige som har en viktig betydning for utviklingen av min egen kunnskap og mitt eget kontaktnett som jeg kan ha nytte av i jobben.

Når det gjelder dette temaet synes jeg mediene er helt fraværende og dels uvitende. Jeg har selv for lenge siden forsøkt å henvende meg til f.eks. Aftenposten om å ta opp dett temaet, men ble avvist med beskjeden om at det var lite interessant – ihvertfall for kulturavdelingen…

4 thoughts on “Aftenposten bekrefter Facebook-nedgang

 1. Takk for lenken til bloggen min, Hogne. Jeg ble selv intervjuet av Aftenposten og forklarte at dette nok var årstidssvingninger. Senere har Facebook avkreftet at det er en minskning og det tvert i mot er økning i tallene. Dette bekreftes i tall fra TNS Gallup i dag, se kampanje.com for flere artikler om dette.

  Like

  1. Vi får se hva som skjer videre. Jeg tror man likevel vil få se en trend hos brukerne til å bruke mindre tid på forbrukerrettede sosiale medier og en svingning mot samhandling i “real life”. Enqueten i Aftenposten tyder på det og mine egne erfaringer (inkludert meg selv og mitt nettverk) tyder på det. Men som sagt – vi får se…

   Like

   1. Hve mener du med samhandling i real life? Det gjør vi jo hele tiden? De unge jeg kjenner bruker Facebook til å organisere nettopp slikt. Hva skal hvor, hva skjer, hvor kan vi være sammen. De sosiale nettverkene gjør de mer sosiale. En enquete i Aftenposten har null verdi om de ikke kan backe det opp med fakta. Og akkurat nå øker faktisk bruken av sosiale medier i Norge.

    Like

Comments are closed.