News

Economist: Microsoft i midtlivskrise…


Sammenlignet med 100-åringen IBM er Microsoft knapt i konfirmasjonsalderen. Men programvareselskapet som ble etablert i 1975 og raskt etablerte seg som et av verdens ledende programvareselskap, viser nå faretruende signaler om at man allerede er inne i en midtlivskrise.

Det er det anerkjente økonomitidsskriftet The Economist som skriver dette i sin papirutgave.

Først og fremst synes Microsoft å ha mistet evnen til å utvikle en ny vekststrategi og skape entusiasme blant aksjeeierne. Etter at Steve Ballmer tok over etter Bil Gates som toppleder, har aksjeverdien sunket og selskapet har mistet sin status som teknologisk trendsetter. De har blitt hengende etter innen søketeknologier og sosiale medier og er blitt forbigått av en rekke andre små og store teknologileverandører i IT-bransjen.

I følge Economist er nå det store spørsmålet hva Microsoft kan gjøre med dette. Programvaregiganten synes å lide under de samme utfordringene som IBM gjorde før de ansatte Lou Gerstner i 1993. Med Gerstner ved rattet klarte IBM å snu utviklingen og endre seg betydelig fra å bygge på proprietære plattformer til å snu seg mot åpne plattformer og en kraftig revitalisering av hele selskapet.

Microsoft, som har en betydelig bedre finansiell situasjon enn IBM hadde da de satte i gang sin revitalisering, har iverksatt en rekke tiltak og oppkjøp av teknologier for å snu trenden. Samarbeidet med Nokia og oppkjøpet av Skype er noen av disse. I tillegg setter man sin lit til neste oppgradering av Windows.

Likevel gjør ikke dette skeptikerne roligere til sinns, i følge The Economist. De mener disse oppkjøpene viser at Microsoft ikke har en klar strategi og fremtidsrettet visjon, men at dette kun er taktiske tiltak for å berolige kritikerne.

En av Microsofts kritikere er David Einhorn som sitter på et hedgefond som eier mengder av Microsoft-akjser. Han har offentlig stilt krav om et lederskifte i Microsoft fordi Steve Ballmer er “stuck in the past”.

Les hele artikkelen i The Economist her!