Har du solgt sjelen din til Facebook?


Finansavisen skrev den 17. april om hvordan rundt 4.000 lekkede dokumenter fra Facebook viste hvordan selskapet hadde delt brukernes personprofiler for å øke inntektene sine.

Det var NBC News som opprinnelig avslørte at rundt 4.000 eposter, nett-samtaler, presentasjoner, regneark og møtereferater viste hvordan Facebooks toppsjefer hadde belønnet noen av sine største kunder med å gi dem informasjon fra sluttbrukernes personprofiler. Til og med bildene, vennelistene og personlige forhold til disse brukerne hadde de delt med store annonse-kunder som f.eks. Amazon. Samtidig sørget de for at andre kunder, mindre viktige og med mindre annonseomsetning, ikke fikk tilgang til samme informasjon.

I følge avsløringene skjedde det i årene mellom 2011 og 2015 i en periode da Facebooks eier og grunnlegger, Mark Zuckerberg, var veldig aktivt ute og offentlig hevdet at selskapet la spesiell vekt på å beskytte Facebook-brukernes personlige informasjon.

Har DU tenkt over hva som skjer med den informasjonen du deler på Facebook, hvilke saker du setter tommelen opp for, hva du kommenterer, hvem du har som venner, hvilke annonser du kikker på? Tenker du over at alt dette blir registrert av Facebook som så danner seg et inntrykk av ditt “mønster” og derved kartlegger din seksuelle legning, ditt politiske ståsted, vet nøyaktig hvem du omgås og hva disse igjen står for, kjenner alle dine venner. Er du egentlig klar over hvilket edderkoppnett som spinnes rundt livet ditt når du er aktiv på Facebook?

Går du inn på mine Facebook-sider så tar det deg ikke mange sekundene å finne ut f.eks. hvor jeg står rent politisk. Det er ingen hemmelighet at jeg synes Donald Trump er en idiot og en kjeltring som demonterer demokratiet i USA og er en fare for verdensfreden. Så om Trump får det som han vil og stenger grensene med streng kontroll av hvordan vi f.eks. har ytret oss om ham på sosiale medier, så vil vi kanskje bli nektet adgang til USA. Det er en kjent sak at han forsøker å stanse alle som er uenige med ham eller ikke liker ham. Det ser vi av alt han skriver på Twitter.

Vel, i det siste har jeg tenkt mye på hvor mye tid jeg bruker på Facebook til å ytre min avsky for Trump og at jeg ved å dele min frustrasjon nettopp på Facebook gjør det enklere for dem som eventuelt ville måtte ønske å overvåke lille meg. Så jeg flytter mine kommentarer til min egen blogg, selv om det sikkert er veldig naivt fordi den også sikkert kan overvåkes.

Jeg kan ikke la være å ytre mine meninger, da har de som ikke liker meningene mine vunnet. Ytringsfriheten er ikke verd fem flate øre om vi ikke bruker den. Og da har vi som er tilhengere av folkestyre, ikke oligark-styre, tapt. Den som tier samtykker heter det i et gammelt ordtak.

Men en ting er klart – jeg kommer ikke til å la Facebook selge sjelen min! Da kan jeg like godt selge den til djevelen. Kanskje tar jeg skrittet helt ut og forlater Facebook for godt – igjen…