Er Facebook en trussel mot folkehelsen?


Hvor mange timer bruker du hver uke på Facebook? Hvor mange timer bruker du hver uke på sosiale medier, tid som kunne vært brukt på direkte kommunikasjon og samvær, ansikt til ansikt med mennesker av kjøtt og blod?

Jeg merker det selv. Jeg bruker altfor mye tid foran glassplater, enten det er TV’n, Mac’en, iPad’en eller iPhone’n min. Eller for den saks skyld med min lille Kindle som er stappfulle av bøker jeg aldri får lest fordi jeg hele tiden avspores av alt jeg MÅ følge med på.

Faktisk er det så galt at jeg tror jeg er blitt avhengig av denne digitale stimulansen. Forskere sier at bruken av slike digitale medier faktisk stimulerer produksjonen av hormoner som gjør oss avhengige. Vi blir digitale junkies!

Det er så lenge siden jeg hadde en bok av papir mellom hendene at jeg klarer ikke å huske det, verken når eller hvilken bok det var. En som var på besøk hjemme hos meg spurte om jeg hadde lest alle bøkene i bokhylla – det er mange hundre bøker – og jeg kunne svare at, ja, det har jeg, men det er veldig lenge siden.

Nå spør jeg meg om jeg egentlig leser eller om jeg bare hopper rundt i app’er og websider og bare får med meg usammenhengende bruddstykker, bittesmå biter av virkeligheten.

Skjermbilde 2019-05-02 kl. 14.46.13Den unge og nyvalgte representanten til den amerikanske kongressen, Alexandria Ocasio-Cortez, har mange synspunkter og politiske standpunkter som i USA blir sett på som sosialistiske, men som i Norge vil kunne bli sett på som en politiker midt på den politiske skalaen. Som en norsk verdikonservativ kan jeg faktisk støtte de aller fleste politiske standpunktene hennes.

Skjermbilde 2019-05-02 kl. 14.45.50

Alexandria har noen spennende synspunkter på sosiale medier og da spesielt på Facebook som hun bruker i stadig mindre grad. Hun mener at flere av disse sosiale mediene er en fare for folkehelsen!

Faktisk kan jeg støtte henne i det, men de kan også være en fare for demokratiet! Se bare på hvordan Russland brukte Google og Facebook til å manipulere det amerikanske valget. Se hvordan rene “troll-fabrikker” bruker falske nyheter til å splitte mennesker med forskjellige holdninger i enda større grad.

Vi ser dette også i Norge. Nylig gikk det en “nyhet” rundt på Facebook som viste bilder av en “norsk” minstepensjonist og en “norsk” asylsøker. Saken handlet om at “asylsøkeren” fikk mer støtte fra staten enn “minstepensjonisten”. Denne saken fikk en rekke “likes” og ble delt utallige ganger av godtroende mennesker som syntes at dette var urettferdig.

Heldigvis lot saken seg faktasjekke. Den “norske minstepensjonisten” var en asiatisk mann som man hadde hentet bilde av fra et utenlandsk websted. Den “norske asylsøkeren” var heller ikke norsk og også dette bildet var hentet fra et utenlandsk websted. At de hadde satt navn på de to gjorde ikke saken mer korrekt.

Ikke nok med at man jukset med bildene og falske navn – de jukset også med fakta om hvor mye statlig støtte de to “personene” fikk. Ved søk på nettsidene til NAV og UDI finner man lett ut hvordan det forholder seg. En norsk minstepensjonist får flere tusen mer i måneden enn en asylsøker. Dessuten får asylsøkeren bar en viss støtte frem til det foreligger en avgjørelse om opphold. Ingen nekter minstepensjonisten opphold.

Og det er også forskjell på en asylsøker og en flyktning, noe mange ikke ser forskjellen på. Fravær av fakta skaper et feil bilde og dette skaper igjen splid og fremmedhat. Hvor ofte hører vi ikke uttrykket om at “alle disse asylsøkerne tar jobbene fra oss”. Det hender svært ofte at jeg hører dette fra “hvite nordmenn” som lever helt utmerket på det norske trygdesystemet – og kanskje med god grunn – men som kanskje heller ikke ønsker å ha noen jobb selv. Og det mens våre nye landsmenn sliter mer enn noen andre med å skaffe seg jobb fordi de bare vil en eneste ting – forsørge seg selv og bidra til det nye samfunnet de er blitt en del av.

Nettstedet Resett er en slik “troll-fabrikk” som produserer rasistisk propaganda med det for øye å splitte den norske befolkningen i to – de og vi. Nå syter de over at de er blitt utsatt for boikott fra en rekke annonsører som ikke helt hadde fått med seg hva slags organ de annonserte i. Nå mener Resett at denne annonse-boikotten er en trussel for ytringsfriheten. Det er helt feil. Det å trekke tilbake sine annonser er også en ytring og fullt legitimt. Like fullt som at de færreste vil sponse et parti de er uenig med.

I disse dager reduserer jeg selv min aktivitet i sosiale medier. Jeg har ikke kontroll med hvordan Facebook bruker det jeg skriver og det jeg leser. De har bevist gang på gang at de gir opplysningene om brukerne til dem som betaler mest. Disse igjen bruker informasjonen til å kartlegge oss politisk og som forbrukere, for så å målrette budskap mot oss. Jeg kan ikke lenger stole på at det som presenteres for meg på Facebook er rene fakta og ikke fabrikkerte “fake news”.

Derfor vil jeg nå holde meg til min egen blogg der jeg kan være min egen herre og ha full kontroll og redaktøransvar for det som presenteres. Så vil jeg holde meg til websteder og nyhetskilder jeg vet baserer seg på gode, gammeldagse journalistiske kriterier og kildekritikk. Lenge leve de seriøse avisene (de blir dessverre færre).

Jeg forsvinner ikke helt fra de sosiale mediene, men jeg vil redusere inntaket av de farlige giftene som forvrenger verdensbildet og som stjeler min fokus fra det som er viktigst her i livet – å ville det gode, det sanne og det som er kjærlighet!

Nå skal jeg på digital detox!