Farvel Facebook


I dag har jeg tatt farvel med Facebook. Forhåpentligvis klarer jeg å holde meg borte fra denne plattformen som etterhvert har utviklet seg i svært negativ retning ved å bli misbrukt av krefter som sprer løgner og falske nyheter for å oppnå politiske mål.

Det er selvfølgelig også noen hyggelige sider ved Facebook. Man kan dele gleder med venner og fortelle litt om livet sitt, vise frem solsiden sin. Både koselig og hjertevarmt er det jo, men sånn kan man ha det i det virkelige livet også – ansikt til ansikt.

Joda, jeg har hoppet ut av Facebook tidligere også – og kommet tilbake. Det er noe med Facebook som er besnærende og som tiltaler oss. De sosiale mediene tilfredsstiller nysgjerrigheten vår – den betjener kikkeren i oss. Og akkurat som alkohol og narkotika skaper Facebook avhengighet. Den gir oss en god følelse, vi slapper av og sender hjerter til hverandre. Og den gode følelsen utskiller serotonin i hjernen vår. Dette er et stoff som gir oss behagelige følelser og etterhvert blir vi avhengige og trenger mer – stadig mer.

Når vi legger fra oss telefonen med Facebook føler vi oss koblet bort fra “verden”, vi føler vi mister kontakten med vennene våre, at vi ikke er oppdaterte på “hva skjer’a”. Vi blir rastløse og utålmodige, noen av oss blir irriterte. Se rundt deg – på bussen, på trikken, på fortauene, i restaurantene – ja, til og med i mørke kinosaler. De sitter eller går og stirrer ned i skjermene sine, nærmest konstant.

Jeg har selv opplevd å sitte i et møte med en person som hele tiden stirret ned i telefonen og bare svarte med fraværende grynt når jeg stilte spørsmål. Telefonen var viktigere enn meg. Jeg reiste meg og gikk uten et ord. Han la ikke merke til at jeg gikk.

” Nokia, connecting people – disconnecting families”, ble det sagt på fleip tidligere. Det skulle senere vise seg å være mer riktig enn man trodde.

Det er denne feelgood-greia som er det farlige og forførende ved Facebook. Vi liker og kommenterer. Vi deler ting. Og dette bruker Facebook til å gi oss mer av det samme. Jeg er selv et godt eksempel på det.

Det er ingen hemmelighet at jeg misliker Donald Trump og har sagt min ærlige mening om ham og hans “politikk” på Facebook. Men fordi Facebooks algoritmer har funnet ut hva jeg liker og misliker, pumper de aktivitets-strømmen min full av stadig mer av det samme.

De vet godt hva jeg mener, hvilke venner jeg har, hvilke politiske og religiøse retninger jeg føler godt for. De vet hva slags mat jeg liker, hva slags dingser jeg er interessert i – ja, de vet snart mer om meg enn jeg gjør selv.

Og denne informasjonen selger de til bedrifter som vil selge varene sine. Og de selger den til fremmede makter under dekke av at de er analysebyråer som vil gjøre demografiske undersøkelser. Men det de vil er å spre falsk og forvrengt informasjon som du biter på og som får manipulert deg i en eller annen retning – uten at du merker det. Du har jo godfølelsen.

Jeg hører mennesker rundt meg si at det er  jo ikke så farlig så lenge jeg vet at det er sånn. At mye av det som står på Facebook er bare tull og fanteri. At jeg må ta det med en klype salt og heller bare fokusere på de glade historiene.

Jada, det blir som å behandle alkoholisme med mer alkohol. Skal man slutte å drikke alkohol, så må man faktisk slutte å drikke alkohol.

Min egen far likte ikke Dagbladet og nektet å lese det. Han begrunnet det med et uttrykk jeg ikke hørte før mange år senere da jeg begynte i databransjen:

Søppel inn – søppel ut.

Jeg vil ikke forurense hjernen min, sa han og valgte heller gode, journalistisk ansvarlige aviser med grundig kildekritikk. De kunne godt ha diametralt motsatte meninger av ham selv, men de måtte være faktabaserte og saklige.

I dag følger jeg i min fars fotspor. Det var på tide.