Å reise med tog i Sverige…


Det er for så vidt helt ok å reise med tog i Sverige. For så vidt. Og med det mener jeg at det kommer an på. Og da mener jeg hva du forventer.

Nå sist reiste jeg med vanlig norsk tog fra Sarpsborg til Gøteborg. Det går helt greit og fort. Det er ingen servering ombord bortsett fra at du kan kjøpe kaffe fra en kaffe og vanlige kioskvarer som sjokolade, potetgull, lefser og mineralvann fra en automat. Du bør ha med mynter på dette strekket selv om det er en kortleser på automaten. Den er nemlig koblet til mobilnettet, men det er så som så med mobildekningen gjennom skogene fra Halden og et godt stykke ned mot Gøteborg.

Fra Gøteborg til Stockholm går det så det suser med de sølvgrå X2000-togene. Selv om de stopper på noen stasjoner gjør de Sverige på tvers i løpet av 3 timer og 15 minutter.

Jeg reiste på første klasse på dette toget og innbilte meg at det betydde et liv i luksus mens jeg fløy lavt over gresslettene. Der tok jeg feil. Gode brede seter, jada. Strøm og gratis wifi, jada. Gratis kaffe, jada, men skulle du ha et rekesmørbrød fikk du dra bankkortet i bistro-vognen eller ha forhåndsbestilt og betalt på internett når du kjøpte billetten. I så fall kom togvertinnen til deg med maten. Der ombord vet de nemlig hvor folk sitter for det er sete-reservasjon hele veien. Og nåde deg om du sitter på feil plass. Det er ordning och reda på svenskene.

Toget jeg sitter på i skrivende øyeblikk på vei fra Stockholm til Oslo er ikke av det mest moderne slaget. Det skramler og slenger på seg med en masse støy. Ikke noe krengetog her i gården nei.

Og ettersom jeg atter en gang sitter på første klasse regner jeg med at det i det minste er med kaffe og en matbit i den ekstra prisen jeg har betalt, men nei. Eneste fordelene er at det er et godt og bredt sete. Skal jeg ha mat og kaffe nå jeg sjangle meg bakover tre-fire vogner til den såkalte bistro-vognen. Den består av et hull i veggen der det sitter en fyr og selger kaffe, potetgull og rekesmørbrød i plast som du neste må ha dynamitt eller boksåpner for å åpne. Varm mat som på Vy-toget på strekkene Trondheim og Bergen – om enn varmet mikrobølgeovn – nei det finnes ikke. En varm korv? Nei.

Og strøm og internett har de alle sammen i toget uansett om du sitter på første klasse eller ikke. Så hvorfor betaler jeg ekstra da?

Kanskje er det fordi det er litt stillere i denne vognen. Svenskene er stillferdige når de snakker med hverandre eller i mobiltelefonene sine. Og den gruppen som sitter rett foran meg sier ikke et pip. De vifter mer med hendene – tegnspråk heter det. Skulle ønske jeg kunne forstå dem der jeg sitter og forsøker å “lytte” med øynene. Det eneste jeg kan på det språket er å smile, språk-fattig som jeg er i denne sammenhengen.

Nå kom det tre nordmenn ombord og støynivået i salongen steg betydelig. Plutselig blir jeg uten å ønske det vitne til tre personers fortredeligheter, opplevelser og livshistorier.

Det er ikke alt som interesserer meg når det gjelder andres skjebne. Som den gangen for mange år siden da jeg befant meg ombord på motorvognen fra Trondheim til Stjørdal. Da ble hele vognen involvert i en ung dames høylytte venninne-samtale om et besøk hos gynekologen. Etter den turen var vi et tyvetalls mennesker som visste alt som var å vite om den ungen kvinnens underliv og omgang med både den og den og den andre…

I gamle dager skrev i brev og sendte postkort til venner, slekt og naboer. Kanskje vi skal begynne med det igjen. Så holder vi postbudene i arbeide og ikke bare to dager i uka.

Selv om postkortene kom frem tre-fire dager etter at vi kom hjem.

Her tror jeg at vi er på sporet av noe…