Netflix dokumentar viser at Facebook er livsfarlig for demokratiet!


Visste du at Cambridge Analytica baserte seg på personlige data hentet fra Facebook da de hjalp Donald Trump med å manipulere de amerikanske velgerne i de såkalte vippestatene i valgkampanjen hans i 2016?

Analytikerne og Trumps egen gruppe av menings-manipulatorer som holdt til i det tidligere TV-studioet til “The Apprentice” i Trump Tower i New York, kunne boltre seg i personlige data om amerikanske velgere. De hadde tilgang til hele 5.000 datapunkter om hver eneste amerikanske Facebook-bruker og kunne med hjelp av sine analyser bygge psykologiske profiler for hver eneste en.

De konsentrerte seg imidlertid om velgere i vippestatene og satte i gang en massiv og målrettet kampanje for å snu disse velgerne til Trumps fordel.

Jeg sitter her i sommervarmen og ser på Netflix-dokumentaren “The Great Hack: Cambridge Analytica-skandalen” som bare gjør meg mer og mer skremt jo lengre ut i dokumentaren jeg kommer. Og jeg blir mer og mer engstelig for at vi også i Norge kan rammes av lignende manipulasjoner.

Cambridge Analytica var ikke bare engasjert i den amerikanske valgkampen, men også involvert i kampanjene for å få Storbritannia ut av EU. De engelske lederne for Brexit-tilhengerne hadde et nært samarbeide med Trumps valgkamporganisasjon og ikke minst strategen Steve Bannon som også var med og etablere Cambridge Analytica.

Steve Bannons strategi er å splitte og bryte ned samfunnsstrukturer for deretter å bygge opp nye og mer autoritære samfunn.

Cambridge Analytica lastet ned informasjon fra mer enn 30 millioner brukere og ansatte i Facebook jobbet så tett med manipulatorene til Trump at de faktisk jobbet i de samme lokalene!!

Jeg oppfordrer alle som ønsker å beholde vårt demokratiske samfunn til å se denne dokumentaren på Netflix – ikke minst for å bli mer bevisst og være “vaksinert” før den Norske valgkampen setter i gang for fullt.

Både massemediene, avisene, TV, radio og ikke minst sosiale medier kommer til å være fulle av misledende “informasjon” i tiden som kommer. Kanskje er det på tide å bli mer nøktern, mer mistenksom og mer kontrollerende når det gjelder påstander fra politikere, forstå-seg-på-ere og nett-troll i kommentarfeltene.

En god regel: Be om dokumentasjon og iskalde fakta hver gang noe påstås!