Håndhilsedebatten er smålig og lett rasistisk…


hilse.jpg

Den siste tidens debatt om håndhilsning stinker av smålighet, manglende romslighet, en smule rasisme og mangel på kulturforståelse og respekt.

I noen kulturer hilser man på hverandre med å ta hverandre i hendene. I andre kulturer holder man høyre hånd over hjertet sitt, i andre kulturer igjen gnir man nesene sine mot hverandre, i andre igjen bukker man dypt overfor hverandre – å hilse og vise respekt har så mange uttrykk.

Det viktigste er at man viser tydelig og åpen respekt!

Da jeg var guttunge, en gang for lenge siden, i en liten småby i Nord-Norge, var det vanlig at herrene gikk med hatt og damene med skaut. Når de møttes tok herrene hverandre ikke i hånden, men løftet på hatten og nikket med hodet. Damene neide pent, men beholdt skautet på. Og skulle de først håndhilse beholdt de ofte hanskene på.

Det er ikke bare, bare dette med håndhilsing. Noen klemmer så hardt at man blir helt nummen i hånden, andre er så slappe i lanken at det kjennes som å holde i en lutefisk. Begge deler er like ubehagelig.

I min tidligere karriere som journalist husker jeg at pressen ble invitert ombord i det engelske kongeskipet for å hilse på Dronnign Elisabeth. Der stod hun, liten og nett som hun er, med både hatt og hansker på i salongen hvor mottakelsen fant sted.

Vi norske pressefolk stod på rad for å få hver vår tur til å hilse på henne. Han rakk frem den hanskebekledte lanken og jeg grep tak – og hvilket grep – jeg ville jo fremstå som en håndfast norsk mann som er til å stole på!

Det formelig knaket i den spinkle hånden hennes og jeg ble redd jeg hadde knust hvert bein i den lille lanken. Det har jeg angret på resten av mitt liv!

Nei, dette med håndhilsing er slett ingen enkel sak. Hva vet du om hvor den lanken som rettes frem mot deg har vært og grafset like før? Hva fins det av basiller og andre uhumskheter i den neven som strekkes frem? Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har sett menn droppe å vaske hendene etter at de har vært på toalettet, enten de har tisset eller bæsjet.

Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har sett kraftige, kjekke mannfolk snyte seg i nevene, eller holde seg for nese og munn når de nyser, uten å vaske hendene etterpå.

Denne håndhilsningen er noe svineri når det kommer til stykket, men håndhilse skal vi – vi er jo norske må vite – og i Norge gjør vi det på denne måten.

Er det noen av mine lesere som har besøkt et offentlig toalett i midt-østen? Dere vet et sånt toalett med bare et hull i gulvet? De har det blant annet på flyplassen i Dubai der jeg har sett det med egne øyne. De gutta der sitter bare på huk for å gjøre bommelom. Og noe papir er det ikke der. De bruker hånda! Fortrinnsvis den venstre for den høyre spiser de med.

Det er ikke rart de hilser med hånden til hjertet!

Å hilse betyr å vise respekt. Og det gjør man på så mange vis. Selv foretrekker jeg å vise respekt på den måten som foretrekkes av den jeg hilser på. Det er å vise respekt og aksept. Hilser jeg på kvinner som jeg antar tilhører en annen tro, holder jeg hånden over hjertet eller nikker respektfullt. Jeg trekker ikke nisselua ned over øynene og insisterer på å bytte kroppsvesker gjennom å klaske sammen nevene.

Så om ikke annet – å hilse med nevene er i det minste uhygienisk. Tenk å smitte folk man hilser på med influensa – det er ikke mye høflig!